Što nas sve čeka povodom 500. obljetnice rođenja Matije Vlačića (video)

0
Valter Glavičić i Loredana Ružić Modrušan
Valter Glavičić i Loredana Ružić Modrušan

Premijera dokumentarno-igranog filma o Matiji Vlačiću – Iliriku, otvorenje dokumentarne izložbe o njemu u Europskom parlamentu te postavljanje spomene ploče u njemačkom Wittenbergu, uz peti Međunarodni znanstveni skup, događaji su koje je gradonačelnik Labina Valter Glavičić izdvojio iz Programa obilježavanja 500. obljetnice rođenja Matije Vlačića Ilirika na njegovom predstavljanju novinarima 5. veljače.

Program će trajati od ožujka do listopada i premda je definiran, još je podložan promjenama i nadopunama jer do 27. veljače traje gradski Javni poziv za isticanje ideja i inicijativa o obilježavanju ove obljetnice.

Uz gradonačelnika sudjelovali su gradska Viša savjetnica za kulturu, informiranje i odnose s javnošću Loredana Ružić Modrušan, predsjednik Odbora za kulturu Grada Labina i član Programskog odbora za obilježavanje 500. obljetnice rođenja Marije Vlačića Ilirika Daniel Mohorović, pročelnik gradskog Odjela za kulturu Borjan Batagelj i ravnateljica POU Labin Daniela Mohorović.  

„Iz Hrvatske radio televizije dobili smo informaciju da su svi potrebni kadrovi po njemačkim gradovima snimljeni i da će film biti spreman za promociju u ožujku. Datum tek trebamo odrediti. Treba reći da svaki zastupnik u Europskom parlamentu ima pravo u svom mandatu organizirati dvije izlože, a Valter Flego, europarlamentarac iz Istre, iskoristio je to pravo da bi u Bruxellesu organizirao izložbu o Matiji Vlačiću, koja će biti otvorena 15. travnja. Od 23. do 25. travnja održat će se u Labinu 5. Međunarodni znanstveni skup Marija Vlačić Ilirik, a prvog dana njegovog održavanja bit će premijerno izvedena kazališna predstava o Matiji Vlačiću u izvedbi Teatra Naranča Pula, za koju je tekst napisao Milan Rakovac. Spomen ploču u Wittenbergu planiramo postaviti u rujnu“, objasnio je Glavičić.    

„Matija Vlačić najistaknutija je osoba Labinštine i Istre. Već u 16. stoljeću bio je u punom smislu građanin Europe. Zbog ove činjenice naš će Program ostati otvoren za nove inicijative i tijekom svog održavanja. U njegovom sastavljanju misao vodilja bila nam je približiti Vlačića svakom žitelju Labinštine, ali pored edukativno-popularnog pristupa nismo zanemarili ni onaj znanstveni“, kazala je Ružić Modrušan.

„Učenici srednje škole s velikim su se entuzijazmom uključili u obilježavanje, a tako je i po osnovnim školama. Gotovo svi pristigli prijedlozi uključeni su u program i još pristižu, pa možemo reći da je Matija Vlačić ujedinio Labinjane“, kazao je Daniel Mohorović.

Batagelj je najavio otvaranje Facebook stranice o Matiji Vlačiću do kraja tjedna, uskoro će mrežna stranica iz 2016. godine biti prebačena na novu platformu i postati pristupačnija u međuvremenu napredovaloj tehnologiji.

Program će početi Danom škole u OŠ Matije Vlačića 3. ožujka, odnosno na dan rođenja Matije Vlačića. Na dan njegove smrti, 11. ožujka, održat će su u Gradskoj knjižnici promocija priručnika o Matiji Vlačiću za učenike viših razreda osnovne škole i srednjoškolce, kojega je sastavila Dijana Muškardin.  

I Labin Art Republika nosit će pečat Matije Vlačića: jedna večer Shpeena Doxa bit će tematski posvećena njemu, Vlačić će biti tema 24. Labinskog uzleta likovnosti, a Tetatar Naranča Pula izvest će svoju kazališnu predstavu. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Valter Glavičić, Loredna Ružić Modrušan, Borjan Batagelj, Daniela Mohorović i Daniel Mohorović

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa