Kaštijun: emisije čestica znatno ispod granice

0
Kaštijun
Kaštijun

Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun izdao je 17 siječnja priopćenje u cilju informiranja građana o vrijednostima koncentracije lebdećih čestica (PM10 i PM2,5) koje su zabilježene na njegovoj automatskoj postaji za praćenje kvalitete zraka. U nastavku priopćenje donosimo u cijelosti.

“Na ŽCGO Kaštijun postrojenje radi u okviru kapaciteta uobičajenim za zimsko razdoblje s dnevnim količinama otpada nižim od prosječnog kapaciteta i nema nikakvih dodatnih ili nepredviđenih aktivnosti. Na izlazu iz filtera redovno se, prema Okolišnoj dozvoli, prate vrijednosti emisija krutih čestica i prema nalazima ovlaštenog laboratorija kreću su u rasponu od 0,37 do 1,15  mg/Nm3, što je znatno ispod dozvoljenih 10 mg/Nm3.

Prema mišljenju akreditiranog laboratorija kojem je povjereno praćenje kvalitete zraka na AMP Kaštijun povremene povišene koncentracije satnih vremena usrednjavanja PM10 i PM2,5  u ovo doba godine mogu se pripisati i meteorološkim uvjetima (niske temperature i temperaturna inverzija).  Ocjenu kvalitete zraka mogu provoditi samo ovlaštene institucije prema propisanoj zakonskoj regulativi RH i EU (granične vrijednosti, pripadajuća vremena usrednjavanja, broj dopuštenih prekoračenja  i drugo).

Još jednom želimo naglasiti da je ŽCGO Kaštijun u redovnom radu, bez dodatnih aktivnosti koje mogu utjecati na kvalitetu zraka, a činjenica da su povećane vrijednosti PM10 i PM2,5 zabilježene na AMP Kaštijun ne znači i da su iste posljedica rada isključivo Centra .

Obveza tvrtke Kaštijun je putem automatske postaje za praćenje kvalitete zraka osigurati kontinuirano praćenje zadanih/propisanih parametara, što svakodnevno i činimo. Praćenje kvalitete zraka, sukladno zakonu, obavlja akreditirani laboratorij Ekonerg ovlašten od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a svi podaci prenose se i evidentiraju na mrežnim stranicama Ministarstva a mogu se pogledati  i putem naše web stranice www.kastijun.hr“, stoji u priopćenju ŽCGO Kaštijun.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KONOBAR/ICA

Do: 29.02.2020.

BANJOLE, ISTARSKA ŽUPANIJA

SLASTIČAR/KA

Do: 29.02.2020.

BANJOLE, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI KUHAR / ICA

Do: 15.04.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPREMAČ/ICA - CLEANER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA