Povratak turista na Mali Brijun: Novo lice dobit će i Titovo kino

0

Nedavno je u pulskom brodogradilištu Tehnomont sklopljen ugovor o gradnji aluminijskog katamarana za Brijune. Riječ je investiciji od 15,5 milijuna kuna, a specifično je to da će upravo taj brod moći prvi put prevoziti posjetitelje i do Malog Brijuna. Naime, uvala Svetog Nikole s austrougarskim molom poprilično je plitka pa dosadašnji izletnički brod za Brijune nije mogao ploviti do tog otoka. Mali Brijun zbog toga je u neku ruku bio zanemaren, jer su do njega posjetitelji mogli samo u organiziranim grupicama i manjim brodom, a nešto se od Malog Brijuna moglo vidjeti kada se išlo pogledati neku od predstava kazališta Ulysses. Sada će to pak biti moguće redovno, a brod bi trebao biti gotov za 18 mjeseci, što znači da će od sezone 2021. Brijuni itekako povećati svoju ponudu, piše Jutarnji list.

No, dio je to samo jedne šire priče, odnosno najvećeg ulaganja u Brijune u posljednjem desetljeću, a i više. Doduše, nisu milijarde u pitanju, kao što se to uvijek voli spominjati kada se govori o investicijama u to zanimljivo otočje. Podsjetimo se da se ne tako davno tamo planiralo kompletno obnoviti sve hotele i vile uz dogradnju dodatnih sadržaja i smještajnih kapaciteta. Bila bi to investicija od 250 milijuna eura, a već su se naveliko spominjala i imena poznatih svjetskih luksuznih lanaca koji bi te hotele vodili i doveli na otočje elitu, kao što je to bilo negdje tamo u dvadesetim i tridesetim godinama prošlog stoljeća. Od elite zasad ništa jer se još uvijek čeka da država odluči što će i kako će. Dok godine prolaze, Vlade i ministri s velikim planovima se mijenjaju, Brijuni više nikoga ne čekaju.

Grabe priliku gdje god stignu da isfinanciraju svoje projekte, a jedan od njih je i Novo ruho Brijuna vrijedno 41 milijun kuna. Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 10 posto osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak ova javna ustanova. Mala je to svota kada se usporedi sa sanjanim investicijama, ali je hvalevrijedna i zasigurno će podignuti ponudu ovog jedinog istarskog nacionalnog parka jer će napokon široj masi posjetitelja biti dostupan Mali Brijun. A tamo se planiraju veliki građevinski radovi.

- Iduće godine planiramo obnoviti sedam objekata. To su bivše vojne spavaonice u uvali Sveti Nikola. Adaptirat će se i vratiti u prvobitnu funkciju. Bit će to spavaonice, ali ne više vojne, nego namijenjene školama u prirodi, za znanstvenike, ronioce, istraživače, ali i umjetnike. Dakle, bit će namijenjeno takvim skupinama koji će u ljetnim mjesecima tamo imati svoje aktivnosti. Time ćemo osigurati smještaj u 70-ak jedinica s krevetima na kat. Bit će to jednostavne građevine sa sanitarnim blokovima. Neke će imati svoje kupaonice, neke će imati zajedničke - kaže nam Maša Mihelić koja vodi ovaj europski projekt u Nacionalnom parku Brijuni, a nada se da će nakon ovoga biti i mnogi drugi koji će dignuti ponudu otočja na višu razinu.

Edukacija i istraživanje

Ističe i da će se urediti i kuhinja za potrebe tih gostiju u sedam objekta. Jedan će objekt poslužiti za infopunkt, a jedan će biti za ostale sadržaje, poput praonice i spremišta. Mihelić naglašava da ovi novi smještajni kapaciteti na Brijunima neće biti za klasične komercijalne goste koji inače dolaze na Veliki Brijun.

- Ovime naglašavamo edukativnu istraživačku i kulturnu važnost projekta. Ovdje će uvijek biti smještene veće grupe, tako da se individualno objekti neće moći koristiti - objašnjava nam.

Inače, većina se ovih objekata sada ne koristi i u poprilično su lošem stanju. U jednom objektu trenutačno je domar, a u drugom je oprema za vatrogasce. Tim će se ulaganjima definitivno ovaj dio nacionalnog parka oživjeti. No, iako su radovi već trebali početi te su trebali biti okončani do ove sezone, nažalost, ističe Mihelić, ne ide sve tako glatko. Projekt će se morati produžiti do 2021. godine.

- Projekt je trebao biti gotovo u travnju 2020. godine, ali to neće biti moguće jer su nam se dogodile nepredvidive okolnosti. Mol na malom Brijunu se značajno urušio i bilo ga je potrebno sanirati. Bio je to višemilijunski zahvat gdje je ustanova sve svoje snage i resurse usmjerila u tom pravcu. I tek kada se dovrše ti radovi, može početi sanacija objekata - ističe Mihelić.

Veliku stvar su odradili i kada su odabrali izvođača za brod za 150 putnika, od čega će 100 putnika moći biti u zatvorenom prostoru, a ima i pristup za osobe s invaliditetom.

- Ovaj će nam brod omogućiti da se s njime može doći iz Fažane do Velikog Brijuna, ali i iz tog mjesta do Malog Brijuna. Ujedno će brod povezivali oba otoka. Tada ćemo moći organizirati cjelodnevni izlet na Veliki i Mali Brijun, a moći će se posjetiti i samo Mali Brijun. Trenutačno je taj otok bilo moguće posjetiti u sklopu posebnih obilazaka, ali oni su bili uz posebnu najavu i manje grupe. Koristio se poseban prijevoz i zato je taj izlet bio skup. Ovime ćemo otok otvoriti široj javnosti i izlet će biti puno povoljniji - ističe voditeljica ovog najvećeg projekta EU koji se ikad provodio na Brijunima.

Stari videoklipovi iz 50-ih

No, bez obzira na to što taj dio projekta kasni, ostalo se radi po planu. Tako je uoči ove sezone postavljen info-point na Velikom Brijunu, s interaktivnim ekranom koji prezentira sve otočne atrakcije te su nabavljena dva suvremena homologirana turistička vlaka za turistički prijevoz, koji prvi put omogućuju razgled otoka i osobama u invalidskim kolicima. Modernizirana je i poznata Prirodoslovna izložba, a u tijeku je niz novih nabava jer se radi o složenom projektu koji će osigurati brojne nove edukativne i turističke sadržaje. Novo će lice dobiti i Titovo ljetno kino.

- To je legendarno kino gdje je Tito gledao sve filmove koji bi dolazili na Pulski filmski festival, prije njihova prikazivanja. Taj će prostor moći, kada se obnovi, koristiti svi kulturnjaci, a tamo će se prikazivati dugometražni i kratkometražni filmovi na temu prirode. A dosad smo već otkupili 300-tinjak videoklipova iz arhive bivše države u Beogradu koji prikazuju Brijune od 50-ih do 80-ih godina. Sve će se to moći vidjeti i u ljetnom kinu - ističe voditeljica projekta.

I to nije sve. Brijuni žele u sklopu izleta ponuditi nešto više od same vožnje vlakićem i posjete safari parku. Zato osmišljavaju 11 novih atrakcija: šetnice, kamene priče, edukativne staze..., piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa