U Svetoj Katarini održana Smotra ulja istočne Istre (foto) 

0
Na Smotri ulja istočne Istre
Na Smotri ulja istočne Istre

Tradicionalna Smotra ulja istočne Istre u Sv. Katarini u organizaciji Udruge Agropićan i Općine Pićan održana je 29. i 30. studenog. Prvog dana na programu su se nalazila predavanja i okrugli stol o maslinarstvu, a drugoga izložba, degustacija maslinovog ulja i vina, te proizvoda od maslina i vina popraćena bogatim kulturno-zabavnim programom.

Prema glasanju posjetitelja najbolje ulje izložilo je Ulja Komarija, drugo po kvaliteti bilo je ulje Alena Miletića, a treće Silvana Smokovića. Prema Panelu za stručno ocjenjivanje ulja najbolje ulje izložio je Davor Glavičić, zatim Vladimir Runko, a treća su Ulja Komarija.

Osim ulja posjetitelji su ocjenjivali i vina. Najbolje bijelo vino ponudio je Dino Selar, drugo po kvaliteti bilo je ono Damira Brenka, a treće Vladimira Runka. Među crnima najviše glasova dobilo je vino Janka Baćca, zatim Renata Benazića te Antuna Selara.

Na stolu Biserke Brenko posjetiteljima su se nudile razne vrste namaza na bazi maslina i maslinovog te kruh s maslinama, a na susjednom stolu namaze na bazi gljiva i samoniklog jestivog bilja pripremali su članovi Gljivarskog društva Martinčica Labin, koji su uz to postavili izložbu od dvadesetak vrsta gljiva. Oni koji su htjeli više od degustacije mogli su pojesti izvrstan grah, glavnu gastronomsku ponudu fešte.

Kulturno-zabavna ponuda bila je također bogata. Silvano Bulić izlagao je suvenire i uporabne predmete od maslinova drva skupljene pod nazivom 'Wood Art', Barbara Špiljak Presečki slike i skulpture pod nazivom 'Umjetnost je sloboda', a slike pod nazivom 'Ja i ulika' izložilo je društvo likovnih stvaratelja Pazin. Špiljak Presečki je uz to organizirala likovnu radionicu za djecu. Najboljim radom proglašena je slika masline Matije Blaškovića, učenika prvog razreda. 

Na ekranu u šatoru pod kojim se fešta odvijala prikazivala su se četiri filma o maslinama i maslinarstvu na Pićanštini i Istri općenito.

U zabavnom programu prvi su put nastupile pićanske mažoretkinje, zatim KUD-a Ivan Fonović Zlatela iz Kršana, osnovnoškolac Marin Smoković svirao je na harmonici, a njegove školske kolegice Nika Zidarić i Simona Paliska otpjevale su „Hajde da ludujemo“ i „Ti si moja prva ljubav“. Glazbom za ples publiku je zabavljao Alfa Time Band, a s njima je kao iznenađenje večere zapjevala Ani Švić. Program manifestacije vodila je Tina Širol. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa