Miletić: Digitalizacija je prilika koju moramo ugrabiti

0
Boris Miletić
Boris Miletić

„Danas ne postoji važnije područje za konkurentnost Hrvatske, ali i cijele Europe, od digitalizacije. Upravo je implementacija novih tehnologija naša realna prilika da zasjednemo za stol s najrazvijenijima. I kao što mi u Istri smatramo da su fizičke granice relikt prošlosti, tako želimo da u našoj Europi ne postoje ni virtualne granice“, istaknuo je predsjednik IDS-a Boris Miletić na danas održanoj desetoj Međunarodnoj konferenciji liberala „ILC“  u Poreču, koji je okupio predstavnike vodećih hrvatskih IT tvrtki te čelnike i predstavnike liberalnih političkih stranaka i organizacija iz jugoistočne Europe.

U ovoj digitalnoj raspravi sudjelovao je i zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego, koji je naglasio da „digitalna transformacija više nije pitanja izbora, već proces „preslagivanja karata“ na svjetskom tržištu“.

- Vrlo brzo će se vidjeti koje su to države i poduzeća koje rade i provode svoje strategije, a koje i dalje planiraju i samo pričaju, kazao je Flego te istaknuo „važnost stvaranja Jedinstvenog europskog digitalnog tržišta, ali i SMART regije Istre, digitalne regije koja je uzor ostatku Hrvatske, jer zaista imamo sve preduvjete, najbolje stručnjake, obrazovane mlade i digitalne firme budućnosti“.

Predstavnik Google-a za središnju i istočnu Europu Igor Zgrabljić kazao je da „Hrvatska nije iskoristila potencijale digitalizacije u javnoj upravi, trgovini, proizvodnji i profesionalnim uslugama, a činjenica je da će  95 posto poslova budućnosti trebati neke vrste digitalnih vještina“.

Direktor najuspješnije hrvatske IT firme – Infobipa – Roberto Kutić, nadovezao se porukom da je „za iskorak u digitalnoj priči potrebno biti challenger i inovator, a ključ svega je uvijek čovjek. Zato moramo omogućiti da ljudi izrastu kod nas najprije kroz sustav obrazovanja, a potom da im omogućimo jednake uvjete kao njihovim kolegama diljem svijeta“.

Predstavnik pulskog sveučilišta dr.sc. Nikola Tanković pridodao je da „danas, u digitalnom svijetu bez granica, čovjek iz Pule može raditi za američku kompaniju bez ikakvih problema. Zato sveučilišta moraju  djelovati ne samo u edukaciji mladih osoba, već i kao pomoć privatnom i javnom sektoru u prilagodbi na digitalno“.

Član Uprave Hrvatskog telekoma i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije mr. sc Boris Drilo dodao je da „želimo li digitalnu Hrvatsku, moramo demistificirati digitalnu transformaciju i približiti je ljudima. Želimo li biti ukorak s najrazvijenijim državama svijeta, moramo zaustaviti disperziju hrvatskih ICT stručnjaka“. - Preveliki nameti na plaće i porezni sustav Hrvatske nisu u skladu s našom digitalnom vizijom. Imamo najmanje poticajan investicijski okvir u EU. Digitalni meni nije toliko skup, dostupan je i nadohvat ruke, ali moramo se promijeniti i otvoriti se prema svijetu, naglasio je Drilo.

Nakon panel rasprave o digitalnoj transformaciji, uslijedio je okrugli stol na temu promicanja europskih i liberalnih vrijednosti kroz digitalno. Na tu su temu u vrlo konstruktivnoj raspravi govorili predsjednik Programskog vijeća GLAS-a Igor Kolman, predstavnica slovenskog Instituta Novum Felicita Medved, predstavnik Stranke modernega centra također iz Slovenije Jure Vozelj te predstavnik Liberalno demokratske stranke iz BiH Amir Husarić.  

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa