Daus Vladi: 'Prestanite donositi reforme na štetu lokalne samouprave'

0
Emil Daus
Emil Daus

Zastupnik IDS-a Emil Daus je u Saboru 10. listopada govorio o  prijedlogu novih mjera u tzv. poreznoj reformi, koje se tiču mladih osoba do 30 godina. Napomenuo je kako potrebno prethodno predvidjeti moguće posljedice, kako se taj prijedlog ne bi negativno odrazio na kvalitetu života i standard građana.

„Moram odmah reći da smo mi u IDS-u uvijek bili za rasterećenje poduzetnika i stvaranja okruženja koje će stimulirati rast plaća, ali isto tako smo uvijek za to da se svemu pristupa sustavno i planira dugoročno, jer se samo tako može stvoriti sigurno poslovno okruženje“, istaknuo je Daus.

Naveo je da je namjera Vlade ovom poreznom reformom smanjiti porez na dohodak, a znamo da je to prihod gradova i općina te manjim dijelom županija. S obzirom na to da se radi o iznosu od oko 500 milijuna kuna, upitao je da li se dovoljno promišlja da se tim načinom dovodi u pitanje realizacija brojnih kapitalnih projekata u nekim sredinama, bilo da se radi o vrtićima, školama, domovima za starije, cestama, kao i financiranje dodatnih sadržaja za posebno osjetljive skupine stanovništva, gdje država ne uspijeva to učiniti iz državnog proračuna.

Napomenuo je kako se ne promišlja dovoljno i sustavno jer se inače ne bi događale pojave koje destabiliziraju svakodnevni život i stvaraju neravnopravnost u društvu te istaknuo kako je cilj tražiti rješenja da se takva destabilizacija i neravnopravnost ne dogodi.

Istaknuo je kako je rješenje gradovima i općinama vratiti državnu imovinu koja se nalazi unutar granica građevinskih područja naselja te da se istu stavi u funkciju i dodatno pokrenu gospodarstvo, kao i da se općinama i gradovima omogući druge izvore financiranja poput 2 posto PDV-a.

„Mi u IDS-u smatramo kako je krajnje vrijeme da se to učini te da se napokon prestane većinu poreznih reformi donositi na štetu lokalne i regionalne samouprave, već da i država preuzme svoj dio odgovornosti“, završio je Daus svoje izlaganje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa