Anastazije Martinčić na slobodi: Ovo je njegova prva fotografija!

1
Anastazije Martinčić na slobodi (foto: Dnevno.hr)
Anastazije Martinčić na slobodi (foto: Dnevno.hr)

"Krajem prošlog tjedna, na urugvajskoj nacionalnoj televiziji emitirana je 90-minutna emisija o švercu kokaina iz Urugvaja prema Europi i Sjedinjenim Američkim Državama. U emisiji se pojavljuje i Anastazije Martinčić, koji je urugvajskim novinarima iznio svoj slučaj i ukazao na cijeli niz nepravilnosti u sudskom postupku. Između ostalog, Martinčić je osuđen bez prevoditelja. Nekoliko dana nakon što je emisija emitirana na urugvajskoj televiziji, bivšeg zaposlenika Lučke kapetanije iz Pule doslovno izbacuju iz zatvora Penal de Libertad, u kojem je proveo gotovo deset godina. Iako je to ekskluzivna vijest, i to u svjetskim okvirima, Martinčić je informaciju o slobodi najprije javio autoru ovog teksta. Poslao nam je i ekskluzivnu fotografiju sa slobode, a onda nas ukratko upoznao sa svojim daljnjim potezima", objavio je portal Dnevno.

“Suđenje je poništeno jer nisam imao prevoditelja, što znači da je i sva imovinska korist  oduzeta protuzakonito. Gotovo punih deset godina proveo sam u jednom od najgorih zatvora na svijetu. Svakog sam se dana doslovno morao boriti za goli život. U ovom zatvoru imate svega, pa i slučajeva kanibalizma. Sve mi je to priuštila Republika Hrvatska koja se ponaša kao banana-država jer mi nije omogućila prevoditelja, čime je dopustila da se mene, kao njezina državljanina, osudi protivno svim zakonima i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima. Čak i sada, nakon što su me pustili na slobodu, nemam dokumente, za što je odgovorno veleposlanstvo u Argentini. Ti diplomatski službenici koštali su me deset godina života, jer nije bilo nikakvih dokaza protiv mene. Dopustili su nakaradno suđenje bez prevoditelja, što je svjetski pravosudni presedan”, ispričao je Martinčić za Dnevno.hr te najavio:

“Trenutno ne mogu napustiti Urugvaj i zato tražim da Ministarstvo vanjskih poslova hitno pošalje depešu veleposlaniku i da mi se izdaju dokumenti. Normalno, tražit ću i povrat zaplijenjenih pokretnina i novca od urugvajske policije i suda, jer i za to imam legalno pokriće kroz svoje ranije poslove.”

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa