predsjednički kandidat Ante Simonić:

'Komunikacijska klima je loša, razdvaja i potiče na sukobe'

0
Dr. Ante Simonić
Dr. Ante Simonić

Dr. Ante Simonića, kandidat za predsjednika RH uputio je 11. rujna našem portalu izjavu "povodom iznimno loše komunikacijske klime koja primarno razdvaja i potiče na sukobe kako bi se „maskirali“ propusti političke elite, čime se omalovažavaju svi građani". Smatra da se slabo se ističu primjeri vrijednih građana koji na svojim leđima nose proračunski teret. "Na tom putu, umjesto da im se pomaže, još im se više otežava", drži Simonić. U nastavku prenosimo izjavu:

„Regije koje postižu najbolje rezultate trebalo bi isticati kao primjer drugima. Istarska županija najuspješnija je u korištenju sredstava iz EU fondova. Ravnomjerni razvoj turizma, ribarstva, poljoprivrede, prehrambene industrije, energetike i naprednih tehnologija, kakav se događa u Istri, trebao bi snažniju podršku središnje države. Hrvatska kao članica EU bi se trebala prestati plašiti vlastitog regionalizma.

Vlada RH bi trebala predvidjeti veća proračunska sredstva kojima bi poduprla izradu projektne dokumentacije i povećala apsorpciju EU sredstava. Time, a ne nepotrebnim reklamiranjem ministarstava i pojedinih državnih agencija,  postigla bi se ravnomjernija raspodjela europskih sredstava i intenzivirao bi se tempo njihova povlačenja.

Decentralizacijom bi se omogućilo onima koji su bolje organizirani i više motivirani da povuku više europskih sredstava. Na taj način bi povećali razinu iskorištenosti za cijelu Hrvatsku. Time bi, vjerojatno, i druge koji su dosad bili manje uspješni potaknuli da se aktiviraju.

Ekonomski i društveno održiv razvoj Hrvatske nije moguće ostvariti zanemarivanjem važnih sektora gospodarstva. Proces intenzivne deindustrijalizacije započet devedesetih godina nastavlja se, nažalost, i danas. Najizrazitiji primjer toga je programirana propast hrvatske brodogradnje. Toleriranjem postupaka neodgovornih uprava i nepravodobnim koracima središnje državne vlasti doveden je u pitanje opstanak brodogradnje u Hrvatskoj.

Uništavanje brodogradnje za posljedicu nema samo smanjivanje izvoza proizvoda s visokom dodatnom vrijednošću. Posljedica je i gašenje nekoliko tisuća proizvodnih radnih mjesta i stvaranje brojnih socijalnih slučajeva. Prestankom rada Brodarskog instituta smanjuju se izgledi da se Hrvatska svrsta u red tehnološki naprednih zemalja koje proizvode ne samo brodove nego i patente, znanje i inovacije. 

Neuspješne i neodgovorne politike u propast su odvele pojedine gospodarske subjekte i cijele grane ekonomije kojima se Hrvatska nekad ponosila. Ne treba žaliti za prošlošću. Učeći na greškama, trebamo graditi bolju budućnost. 

U Hrvatskoj smo, nažalost, svjedoci pokušaja oživljavanja najlošijih aspekata prošlosti. Učestali primjeri etnički motiviranog nasilja, na koje najodgovorniji državni dužnosnici ne nalaze pravi odgovor i ne nude uvjerljiva rješenja, pružaju ozbiljne razloge za zabrinutost. Kuda ide Hrvatska? U Europu ili na Balkan?

Neodlučna, zbunjena i dezorijentirana državna vlast mogla bi se ugledati na Istru. Ovdje mogu vidjeti kako se ostvaruju Ustavom proklamirana načela o pravu manjina na slobodnu afirmaciju vlastite kulture i javnu upotrebu svog jezika. Pripadnost Europi u Istri se iskazuje ne riječima, nego djelima. Tako treba biti u cijeloj Hrvatskoj. Jer naša je zemlja bolja od svojih političara.“ – izjavio je dr. Ante Simonić, kandidat za predsjednika Republike Hrvatske, međunarodno priznati znanstvenik, istaknuti diplomat, uspješan političar s vrhunskim ostvarenjima u sportu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa