Buić: Jukopila je građane općine Medulin oštetio za milijun kuna

0
Sjednica Općinskog vijeća Medulina, koja se trebala održati 26. studenog, prekinuta je i prije negoli je započeta
Sjednica Općinskog vijeća Medulina, koja se trebala održati 26. studenog, prekinuta je i prije negoli je započeta

Sjednica Općinskog vijeća Medulina, koja se trebala održati 26. studenog, prekinuta je i prije negoli je započeta. Naime, prilikom rasprave o dnevnom redu vijećnici Nezavisne liste Emila Jukopile primijetili su da nedostaju važni materijali po pojedinim točkama koje se tiču smjena u odborima Vijeća.

„Štoviše, upozorili smo načelnika Gorana Buića i predsjednika vijeća Marka Zlatića da je prijedlog o opozivu članova Upravnog vijeća Kamenjaka suprotan Statutu javne ustanove, Zakonu o zaštiti prirode i drugim zakonskim aktima koji reguliraju to područje“, rekao Jukopila idućeg dana, podsjetivši da je sjednici prethodila skupština Albaneža na kojoj je donesena odluka o smjeni dosadašnjeg direktora Mirka Bijažića koji je na bolovanju zbog privremene nesposobnosti za rad.

Jukopila: Smijenili su čovjeka na bolovanju

„Uvjereni smo da to nije ni po zakonu, ni ljudski. Bili smo protiv te odluke budući da je općepoznato kako se čovjeku dok je na bolovanju ne može i ne smije bez njegove suglasnosti raskidati ili mijenjati ugovor o radu“, rekao je Jukopila i nastavio:

„Ovi događaju još su jedna potvrda kako se u ovim teškim prilikama, kada građani sve teže žive, vlast ne bavi pravim problemima, već raspodjelom fotelja i privilegija. Samo u općinskom komunalcu Albanež broj zaposlenih je u protekle četiri godine porastao sa 19 na preko 30 i to pretežito u administrativnoj službi. Nadalje, bruto plaće zaposlenika u općini porasle su sa 4.700 000 koliko su iznosile 2008. na 7.300 000 u ovoj godini, a stotine se tisuća kuna izdvajaju za honorare savjetnicima. Unatoč tome vijećnici još nisu dobili prijedlog proračuna za slijedeću godinu, premda je zakonska obaveza  da on bude gotov do 15. listopada. Pitamo se čime se onda bavi općinska vlast i tko će snositi odgovornost za propuste kojima svjedočimo?“, zaključio je Jukopila.

Opoziv članova Upravnog vijeća Kamenjaka

Na Jukopiline riječi reagirao je načelnik općine Goran Buić: „Nemam običaj vraćati se u prošlost i ovo obraćanje medijima je isključivo rezultat kontinuiranih insinuacija i dezinformiranja javnosti od strane Emila Jukopile i članova njegove Nezavisne liste. Optužili su načelnika Općine i predsjednika Vijeća za nezakonito i protustatutarno postupanje u proceduri izmjene članova u Upravnom vijeću javne ustanove Kamenjak, što je, naravno, daleko od stvarnosti. Općinsko vijeće ima pravo, u skladu s aktom o osnivanju, razriješiti članove Upravnog vijeća i to je pravo Općina, kao osnivač ustanove, odlučila iskoristiti budući da se kroz duži period pojavljuju nepravilnosti u poslovanju ustanove. Neki od primjera negativnih događaja je što Upravno vijeće nije reagiralo na brojne propuste ravnatelja javne ustanove u postupku nabave roba i usluga za koje je, ovisno o iznosima, trebao dobiti prethodnu suglasnost Upravnog vijeća, odnosno osnivača. Tolerirali su propuste ravnatelja nesankcioniravši ga iako je zbog nepoštivanja zakona o radu JU Kamenjak platila novčanu kaznu. Osim toga, svima je znano da je došlo do znanog slučaja otuđenja veće količine novca zbog nepoštivanja propisa o blagajničkom poslovanju, po kojemu Upravno vijeće ponovno nije postupilo. Zbog svega navedenog i još brojnih drugih primjedbi, pokrenuta je procedura koja je legitimno pravo Općinskog vijeća i koje je iz očitih razloga bilo neophodno“.

Buić: Odluka o smjeni Bijažića nastupila je tek nakon moje i Krajcarove kućne posjete njemu

Načelnik Buić je rekao da su vijećnici Nezavisne liste Emila Jukopile smatrali shodnim prozivati Općinsko vijeće i izvršne vlasti u ulozi skupštine komunalne tvrtke Albanež za ponovno kršenje zakona, ovaj put vezano za reguliranje radnog odnosa uprave.

„Sadašnji formalni direktor, Miro Bijažić, je na bolovanju zbog teške bolesti već više od godinu dana, a u međuvremenu tvrtku vodi zamjenik direktora Edo Krajcar. Odluka Skupštine o smjeni Bijažića nastupila je tek nakon moje i Krajcarove kućne posjete prilikom koje su usuglašeni oko daljnje procedure rješavanja međusobnih odnosa. Bijažiću je ponuđeno drugo radno mjesto kojem će se moći vratiti nakon ozdravljenja i koje je primjereno njegovoj spremi“, rekao je Buić, naglasivši da je Emil Jukopila propustio reći da je točka izglasana uvjetno, odnosno izglasano je da će se cijeloj proceduri pristupiti tek nakon što Bijažić pismenim putem prihvati predloženu promjenu radnog ugovora.

„Osim toga, Bijažić je još uvijek odgovorna osoba u trgovačkom društvu pa je po toj osnovi tijekom svog bolovanja trpio niz neugodnosti. Time su Albanež i članovi skupštine htjeli naglasiti brigu za Bijažića i zaštiti njegove interese, kao i interese same tvrtke naravno, a ne njegovu bolest pretvoriti u još jednu sramotnu političku farsu koji uvijek isti glumci često insceniraju na medulinskoj pozornici“, rekao je Buić i nastavio:

„Trošak za plaće porastao zbog dječjeg vrtića“

„Prozivkama o zapošljavanju i trošenju sredstava u mojem mandatu priložio bih slijedeće statističke podatke, koji govore upravo suprotno; o milijunskim uštedama u provođenju općinske operative i poboljšanju efikasnosti općinskih službi. Program održavanja komunalne infrastrukture, kojeg je nositelj Albanež, je 2009. godine za vrijeme mandata Emila Jukopile iznosio 9,5 milijuna kuna, a sada iznosi 7,5 milijuna kuna uz povećanje obima posla i namjensko trošenje prihoda. Godišnje se u ovom trenutku ostvaruje ukupna ušteda od okvirno milijun kuna, uzevši u obzir da je određene poslove vanjskih partnera preuzeo Albanež i time zaposlio određeni broj djelatnika.

Jukopila neopravdano optužuje i za porast troškova koji se odnose na bruto plaće Općine jer one uključuju i plaće koje se odnose na novi vrtić u Medulinu i jaslice u Pomeru koji su otvoreni u ovom mandatu, odnosno, povećali smo broj odgojnih skupina sa 4 na 9, što uključuje zapošljavanje većeg broja djelatnika vrtića. Za razliku od prethodnih godina, 2012. godine smanjenja je i osnovica za obračun plaća službenika i namještenika Općine u iznosu od 5%. Nadalje, troškovi poglavarstva Emila Jukopile 2008. godine iznosili su gotovo 260 tisuća kuna, dok su sadašnji troškovi kabineta načelnika 190 tisuća kuna“, kazao je Buić.

Načelnik Buić dalje navodi da „kao dobar pokazatelj porasta volumena rada koji se obavlja u Općini je činjenica da su 2005. godine (mandat Jukopile) stručne službe Općine Medulin proizvele 4.233 dokumenta u ukupno 1.509 predmeta“. U 2011. godini je taj broj porastao na 19.718 dokumenata u 6.688 predmeta! To je otprilike 4,5 puta više službenih akata što znači da je 2005. svaki djelatnik u prosjeku odradio 200-injak dokumenata godišnje, dok je to u 2011. godini skoro 800 po svakom djelatniku.

„Jukopila pojedine konzultante plaćalo i 750 kn/sat“

U 2005. godini, navodi dalje Buić, plan nabave predviđao je 57 stavki, a u 2012. godini je u planu preko 239 projekata, opet četiri puta više.

„Emil Jukopila je provedbom natječaja koncesijskog modela izgradnje kanalizacije direktno oštetio građane Općine Medulin za barem milijun kuna, što potvrđuje Izvješće o činjeničnim nalazima dokumentacije po zapisniku o primopredaji od 28. lipnja 2005. godine. Osim što je priprema nikad provedenog projekta koštala više od milijun kuna, model je nekoliko godina unazadio izgradnju kanalizacije (Općina je tada propustila prvu tranšu ugovora „Jadranski projekt“ s Hrvatskim vodama), što je donijelo neprocjenjivu indirektnu štetu. Prosječna cijena za korisnike za 50 % investicije je trebala biti 27 kn/m3 utrošene vode, uz preduvjet da ostatak financiraju Hrvatske vode koje nikada nisu dale suglasnost na svoj udio financiranja. To znači da je cijena za građane zapravo trebala iznositi 54 kn/m3?! Iz Izvješća se vidi i da je Jukopila pojedine konzultante ovog projekta plaćalo i 750 kn/sat!“, rekao je Buić, istaknuvši da je potvrda da se radilo o potpuno pogrešnom pristupu izgradnji kanalizacije i ta što gospodin Jukopila nije nastavio s projektom koncesije u svom drugom mandatu 2007.-2009. godine. (N.Č.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa