Premijera Virginije Woolf oduševila brojnu brijunsku publiku

0

Svečana premijera predstave “Tko se boji Virgnije Woolf?” u režiji Lenke Udovički, nastala u koprodukciji Kazališta Ulysses i Beogradskog dramskog pozorišta, održana je 29. srpnja pred prepunim tribinama Tvrđave Minor na Malom Brijunu. Vrhunski ansambl kojega čine Rade Šerbedžija (George), Katarina Bistrović Darvaš (Martha), Milan Marić (Nick) i Romina Tonković (Honey) opravdao je visoka očekivanja publike, koja ih je ispratila dugim pljeskom i stajaćim ovacijama. „Tko se boji Virginije Woolf?“,  komad koji već pola stoljeća s lakoćom osvaja kazališnu i filmsku publiku, ogleda se u humornim elementima crne, mračne, divlje komedije, ali s elementima i melodrame, tragedije, slapsticka pa i satire te teatarski proziva i poziva na propitivanje društvenih konvencija na originalan i snažan način.

Sredovječni bračni par Martha i George u sitne sate, po završetku fakultetske zabave, ugošćuje mladi bračni par, Nicka i Honey. U toj se noći raskrinkava lažna idila učmalog malograđanskog života na provincijskom sveučilištu. Odabir tako nekonvencionalnog vremena za konvencionalna druženja otvara dramski prostor nizanju scena koje nam dopuštaju da zavirimo iza kulisa socijalno prihvaćenog kodeksa ponašanja.

Noć u kojoj se pod izlikom suviška alkohola ruše ograde društvenih pravila, onih koje malograđanskom sigurnošću jamče takozvani uspjeh, nemilosrdno se propituje naličje ove naše kulture i civilizacije. Kao i nama, i ovim je likovima lakše egzistirati pod krinkom normalnog života nego skinuti maske i riskirati nepovratni gubitak vlastitih oslonaca u toliko potrebnim životnim iluzijama. A one te noći, vjerojatno tek do slijedećeg jutra, padaju. Ali iskrenost ne donosi katarzu, već otvara prostor boli i patnje.

Suvremenost ove predstave ogleda se i u tome što bez straha i vrlo nedvosmisleno najavljuje prodornu, agresivnu, na sve spremnu "novu" generaciju koja promovira zamisao da je uspjeh mjerljiv isključivo kriterijima koje sa sobom donosi liberalni kapitalizam. Dramaturgiju predstave potpisuje Željka Udovičić Pleština, kostimografiju Bjanka Adžić Ursulov, scenografiju Stefano Katunar, koreografiju Matija Ferlin, a autori glazbe su Davor Rocco i Nigel Osborne. Svjetlo je oblikovao Andrej Hajdinjak, asistentica režije je Rajna Racz, a asistentica scenografa Paola Lugarić.

Predstava je na programu 30. i 31. srpnja te 3. kolovoza, a zbog iznimnog interesa publike, naknadno su dodana još dva termina: 20. i 21. kolovoza. Ulaznice je moguće kupiti na recepciji Nacionalnog parka Brijuni u Fažani, putem internetske stranice kazališta Ulysses te na prodajnim mjestima Eventima. Brod iz Fažane za Mali Brijun polazi u 20.30 sati. (Foto: Darja Štravs Tisu)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa