Vlasnik Glasa Istre nudi 6 milijardi € za trgovački lanac Metro

0
Metro hipermarket (foto: Novac.hr)
Metro hipermarket (foto: Novac.hr)

Poznati njemački trgovački lanac Metro uskoro bi se mogao naći u rukama jednog Čeha i jednog Slovaka. Točnije akvizicijske tvrtke EP Global Commercea dvojice osnivača Slovaka Patrika Tkača i češkog milijardera Daniela Ketinskog. Dvojac je spreman za trgovački lanac platiti 5,8 milijardi eura, prenosi Reuters, javlja portal Novac.

Iz Metroa su odgovorili da će razmotriti ponudu dvojice investitora, ali savjetovali dioničare da u ovom trenutku ne prodaju svoje udjele ponuđačima.

Financijaš Patrik Tkač, jedan od najbogatijih slovačkih poduzetnika, nama je poznatiji kao "indirektni" kupac riječkog Novog lista. Tu je akviziciju 2016. godine, prema pisanjima nekih medija, dogovorio s bivšim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom. Iste te godine, investicijski fond J&T, u kojem Tkač drži najveći udio, kupio je riječke novine. Iako je kao vlasnik Novog lista upisana slovačka medijska kompanija JOJ Media House, a Tkač niječe vlasničku povezanost, poznato je da J&T tu medijsku kuću obilato kreditira. Prije Novog lista, J&T je u Hrvatskoj akvizirao Varaždinsku banku (Vaba), a 2015. godine neuspješno su pokušali preuzeti rovinjsku Adris grupu. Upravljaju imovinom ukupne vrijednosti 70 milijardi kuna. Podsjetimo, osnivači, tj. vlasnici Glasa Istre su Novi list, JOJ Media House i Vice Mandarić.

EP Global Commerce, pak, tvrtka u kojoj Tkač drži udio od 47 posto, Ketinsky 53, u petak je iznijela ponudu za Metro koju su opisali kao “uvjerljivu i iznimnu priliku”, u svjetlu sve lošijih poslovnih rezultata njemačkog trgovačkog diva, piše Novac.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

DIZAJNER/ICA NAMJEŠTAJA - VODITELJ/ICA PRODAJE

Do: 25.09.2020.

NOVA VAS, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A GRAĐEVINSKI/A RADNIK/ICA

Do: 25.09.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

VODITELJ/ICA KOMERCIJALE

Do: 25.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

MEDICINSKA SESTRA/TEHNIČAR

Do: 27.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA