Doktorirao fiziku, predaje na faksu i vodi gastronomsko carstvo u Istri!

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

Stotine turista iz cijelog svijeta naučio je kako pripremiti tradicionalna istarska jela, a mnogi su se iznenadili kad su saznali da iza EatIstria – kulinarske radionice u okolici Medulina – stoji znanstvenik s doktoratom iz fizike!

Četrdesetčetverogodišnji Goran Zgrablić izgradio je u Švicarskoj relevantnu znanstvenu karijeru, a onda je kao strastveni poklonik istarske kuhinje, obožavatelj vina, opsesivan oko lokalnih sorti, namirnica i starinskih recepata, stvorio gurmansko carstvo u Istri koje je postalo hit na Trip Advisoru i omiljeno mjesto turista koji žele drugačije iskustvo. Čitavo vrijeme na intersekciji znanosti i umjetnosti: na Politehnici u Puli sada predaje fiziku, a na zemlji svoje none proizvodi balzamični ocat i maslinovo ulje, vodi tečajeve kuhanja i vinske ture, i uz to piše o hrani, vinima i vinskim regijama na portalu Taste of Croatia, piše Jutarnji.

Da bi realizirao svoju drugu strast Goran je godinama štedio, educirao se i usavršavao. – Od znanstvene plaće odvajao sam novac da bi mogao uložiti. Maksimalno sam smanjio troškove hladnog pogona – živio sam u stanu sa jednim ili dva sustanara dok je istovremeno većina mojih kolega sama iznajmljivala stan. Ipak, najbitnije je bilo odreći se dijela slobodnog vremena za moj novi put – govori nam dok sjedimo u njegovom masliniku.

Za stolom usred maslinika nedaleko od mora, šestero gostiju iz SAD-a čeka obrok koji su sami radili, prvi put u životu po istarskom receptu, po napucima domaćina. Kada dolazimo iz kuhinje izlazi visok i markantan muškarac, guste brade i snažnih ruku s tetovažama na obje podlaktice. Na onoj desnoj motivi su koje ne biste očekivali vidjeti na muškarcu poput Gorana, na rijetko kojem zapravo. Jedan pored drugog smještena su tri predmeta koje ćete zateći u svakoj tradicionalnoj istarskoj kuhinji: kaciola, satara za istarski pešt i kosir za branje šparoga. Kuhinjski pribor koji je uvijek bio pri ruci none Ane, radišne starice od koje je Goran naslijedio ovo zemljište, danas je zauvijek smješten na njegovoj podlaktici. Ta tri alata najbolje sumiraju Goranovo porijeklo i strast, javlja Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa