Ovog vikenda u Puli: Primavera craft beer & gin festival

0

U Zajednici Talijana Pula danas je održana najava za medije za Primavera craft beer & gin festival koji se održava po prvi put ovog proljeća na predivnoj terasi Circola u Puli i svojim posjetiteljima ponudit će pravi proljetni festival uz puno veselja, zabave, glazbe, vrhunskog piva i premium gina malih neovisnih proizvođača.

Festival su predstavili Tamara Brussich (Communita degli Italiani Pola), Tomislav Pranjić i Luka Glušac (Medulin Craft Beer Festival), Alessandro Zekka (Bura Brew Poreč), Marko Ferjančić (Pivovara SuXo Pula) i Karlo Damijanić (Dubrovnik Republic Gin).

Festival će se održati 26. i 27. travnja u organizaciji Medulin Craft Beer Festivala i Zajednice Talijana Pula-Pola. Bogati program festivala uključuje radionice o kuhanju piva, beer & gin pub quiz, dva cijela dana za opuštenu degustaciju najboljih hrvatskih i talijanskih craft pivovara te svih hrvatskih neovisnih premium proizvođača gina na jednom mjestu.

Večernji program u petak donosi puno dobre glazbe, vibracija i plesa uz Groovoteku by Jinx Groove, dok se u subotu pleše uz Nipplepeople i Damira Makaruna. Ulaz na festival je besplatan, dok iz ekoloških razloga( jednokratna plastika) gosti kupuju festivalsku čašu za degustiranje piva ili gina.

Male i neovisne premium destilerije usmjerile svjetsku pažnju na njegovo veličanstvo gin

Po prvi put  u Hrvatskoj na jednom mjestu okupit će se svi neovisni proizvođači premium ginova te će posjetitelji moći okusiti gin revoluciju koja je zapalila Europu zadnjih nekoliko godina.

Gin revolucija je, isto kao i pivska, svjetski fenomen za koji su zaslužne male i inovantne destilerije, koje se svakodnevno otvaraju diljem svijeta. Gin je destilat, začinjen različitim biljem, s time da je za "aromatično platno" zaslužna borovica (smrika) koja omogućuje da do izražaja dođu arome drugih sastojaka korištenih u destilaciji.

Svoje korijene vuče iz nizozemske biljne medicine, sa reputacijom lijeka protiv reume i artritisa. Imao je svoje uspone i padove, od pića za šmekere u dvadesetim godinama prošlog stoljeća, do nezaobilaznog sastojka mnogih koktela u pedesetima i skoro potpunog zaborava od osamdesetih pa na ovamo.

Gin se na scenu vraća zahvaljujući entuzijastima koji obnavljaju recepte, što je ponovno probudilo veliki interes mixologa što je rezultiralo pravom revolucijom u prezentaciji i konzumaciji gin mikseva.

Ogroman udio u tome što gin čini craft ginom je destilater, stoga je ovo idealna prilika da upoznate majstore hrvatskih craft gineva i iz prve ruke doznate sve o ovom osvježavajućem destilatu.

Posjetitelje očekuju svi hrvatski premium proizvođači gina, a posebno možemo biti ponosni na istarske pionire u proizvodnji gina Vinariju Rossi iz Vižinade, Destileriju Aura iz Buzeta i Craft destilerija Sempervivum grappa Istria. Uz njih, na Primaveri će se predstaviti i dvije hrvatske popularne i uspješne destilerije, Dubrovnik Republic i Old Pilots iz Zagreba( koji su nedavno dobili zlatnu medalju za svoj Dry Gin u San Francisku). Listu proizvođača gina zatvara Bošnjak iz Slavonskog broda koji svoj gin radi na bazi pivskog alkohola.

Sve istarske craft pivovare uz bok najboljim hrvatskim i talijanskim pivovarama

Svi znamo da je Istra svjetski poznata kao proizvođač vina i maslinovih ulja, ali tokom godina sve jače se  razvija i lokalna pivska scena, tako da su istarske craft pivovare sve priznatije i poznatije kako u Hrvatskoj, tako i u Europi. Sigurno je glavni zamašnjak sve većeg broja istarskih craft pivovara najuspješniji i najveći hrvatski craft beer festival, Medulin Craft Beer Festival koji se krajem ljeta održava po peti jubilarni put u Medulinu.

Uz najpoznatiju i najbolju istarsku craft pivovaru Bura Brew Poreč, posjetiteljima će se predstaviti i prva pulska craft pivovara SuXo, sveprisutna Kampanjola eko bira iz Savičente, nove snage istarskog crafta Bruman Buzet te najstarija i prva istarska craft pivovara Bujska pivovara San Servolo.

Vrijedno je istaknuti da je ovo prvo okupljanje i javna prezentacija svih istarskih craft pivovara na jednom mjestu.  

Iznimno bogati pivski program donosi na Primavera Festival i nekoliko pivskih premijera te festivalskih specijala, tj piva koja su kuhana specijalno za Primavera craft beer & gin festival. Uz istarske snage, posjetitelji će moći probati i najbolje hrvatske craft pivice koje će predstaviti Zmajska, Primarijus i Hotch Potch pivovara, sve iz Zagreba.

Zahvaljujući uspješnoj suradnji s najvećim talijanskim distributerom craft piva, The Drunken Duck iz Vicenze, na pulskom festivalu predstavit će se šest ponajboljih talijanskih craft pivovara. Birrone(Vicenza), Jungle Juice(Roma), Babylon( Ascoli Piceno), Lariano( Lecco), Porta Bruciata( Brescia) i Rattabrew( Rovigo) pružit će posjetitelja priliku da probaju i uživaju u pivskim čarolijama s druge obale Jadranskog mora.

Organizatori festivala, Medulin Craft Beer Festival i Zajednica Talijana Pula-Pola, imaju želju da Primavera Birra e Gin festival postane tradicionalno mjesto okupljanja malih proizvođača piva i gina sa područja Istre, Hrvatske, Slovenije i Italije.

- Ideja za Primavera festival rodila se nakon 4. Medulin craft beer festivala gdje smo kroz suradnju sa ekipom Drunken Duck  organizirali prezentaciju 20tak pivovara iz  Italije na Festivalu (pobjednik 4.MCBF bila pivovara Birrifico Babylon iz Italije). Naša suradnja se nastavila kroz organizaciju Croation Beer Week(gdje se pet hrvatskih pivovara prezentirano u 15tak pubova i pivnica u sjevernoj i srednjoj Italiji od 21.-27.01.2019.)  i sad se nastavlja na Primavera festivalu. Time postavljamo temelje umrežavanja malih proizvođača piva i gina za buduću suradnju, prezentaciju lokalnih premium proizvoda, ali i aktivno razvijamo tržište za lokalne proizvođače piva i gina u Puli i Istri, ističu organizatori.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER / BAGGAGE CARIER (M/Ž)

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA / ANIMATOR

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI RADNIK/ICA U KUHINJI

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR / ICA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA