Holcim: Balirani otpad iz Kaštijuna ne možemo zbrinjavati u Koromačnu

0
ŽCGO Kaštijun
ŽCGO Kaštijun

Iz Holcima su reagirali na članak koji je 18. travnja objavljen u Glasu Istre da će Holcim riješiti problem bala s gorivim otpadom iz Kaštijuna. Priopćenje Holcima objavljujemo u nastavku:

„ŽCGO Kaštijun je objavio javni natječaj za uslugu preuzimanja i zbrinjavanja 3.300 tona baliranog gorivog otpada. Za tu uslugu ŽCGO Kaštijun nudi 4.026.000 kn. Na natječaj koji je otvoren do 2. svibnja mogu se javiti svi koji mogu riješiti taj problem.

Balirani otpad, zbog fizičkih karakteristika, ne možemo zbrinjavati u tvornici cementa u Koromačnu.

Geocycle (tvrtka unutar LafargeHolcim Grupe koja se bavi uslugom oporabe otpada www.geocycle.com) trenutno razmatra javiti se na natječaj ŽCGO-a Kaštijun i ponuditi oporabu baliranog gorivog otpada u tvornici cementa u Austriji.

Sa ŽCGO Kaštijun ugovorili smo preuzimanje i zbrinjavanje 800 tona rasutog gorivog otpada po cijeni od 240 kn po toni. U tu je uslugu uključen trošak prijevoza od Kaštijuna do Koromačna i svi troškovi koje Holcim ima kako bi mogao zbrinjavati otpad. Zbrinjavanje otpada u tvornici cementa u javnosti se promatra vrlo pojednostavljeno. Međutim, proces proizvodnje cementa je vrlo osjetljiv i kompleksan, pa su potrebna dodatna ulaganja u opremu, u svakodnevno održavanje, brojne postupke i opremu kontrole kvalitete…

To znači da od naknade za oporabu na kraju ostane mala ušteda i to nije izvor naše zarade. Holcim je proizvođač građevinskih materijala i to je fokus našeg poslovanja. Zbog proizvodnog procesa i visoke temperature u našoj peći u mogućnosti smo oporabiti određene vrste otpada, uvijek vodeći računa o kontroli utjecaja na okoliš i kvalitetu cementa.

Proizvođači goriva iz otpada u zemljama EU plaćaju uslugu oporabe. Svi naši zaposlenici u proizvodnji i održavanju znaju koliko je oporaba otpada u procesu proizvodnje cementa zahtjevna i stvara dodatne troškove. Zbog toga je ušteda koju ostvarujemo puno manja od percepcije javnosti. Ključni doprinos koje oporaba otpada u tvornicama cementa donosi su smanjenje CO2 i manja upotreba ugljena.

Prema podacima iz 2014. godine u 28 zemalja EU prosječno je ostvareno 41% zamjene fosilnih goriva s otpadom. Kao rezultat tog postotka zamjene korišteno je 10.000.000 t otpada, izbjegnuto 17.000.000 t emisija CO2, sačuvano 7.000.000 t ekvivalenta ugljena i izbjegnuto 8.000.000.000 EUR investicija u spalionice (izvor podataka je studija koju je naručilo Europsko gospodarsko interesno udruženje proizvođača cementa

Zbrinjavanje otpada nije izvor naše zarade. Holcim je proizvođač građevinskih materijala i to je fokus našeg poslovanja“, stoji u priopćenju Holcima.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa