dogovorena suradnja

Pacijente iz Istre vozit će u Sloveniju, a liječenje će plaćati Hrvatska

0
Srđan Jerković
Srđan Jerković

Životno ugrožene pacijente s područja sjeverne Istre, odnosno, one koji imaju srčani udar, moždani udar ili su teško stradali u prometnoj nesreći (politraume) hitna pomoć uskoro će početi voziti na liječenje u dvadesetak minuta udaljenu bolnicu u slovenskoj Izoli, a liječenje će u cijelosti plaćati naš HZZO, piše 24sata.

Ovakva suradnja između dviju država dogovorena je kroz projekt Europske Unije o cjelovitom pristupu poboljšanja hitne medicinske službe na prekograničnom području Emergency EuroRegion SLO-HR413. Kako je za 24sata rekao dr. Srđan Jerković, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije (ZHMIZ), zahvaljujući ovom projektu godišnje će se spasiti između 50 i 70 ljudskih života.

Poznato je od prije da već dugo postoji problem s vitalno ugroženim pacijentima u sjevernoj Istri, jer ih hitna pomoć prevozi u KBC Rijeka ili Opću bolnicu Pula. Do Pule ima skoro sat vremena vožnje, a do Rijeke i više od sat. To, nažalost, ozbiljno remeti onaj čuveni 'zlatni period' u kojem takav pacijent mora doći do bolnice. Dr. Jerković ne koristi izraz 'zlatni sat', jer je, kaže, ovisno o dijagnozi za svakog pacijenta taj period drugačiji. Kod nekoga je 'zlatni period' samo dvadeset minuta, a kod nekoga sat i dvadeset. Do devedesetih su pacijenti s ovog područja redovito išli na liječenje u bolnicu u Izoli koja je poznata kao moderna i dobro opremljena bolnica, no nakon zatvaranja granica, stanovnici Istre ostali su bez ove mogućnosti, javlja 24sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa