Predstavom Štuorice od polnoći u Medulinu obilježen Dan kazališta

0

Svjetski dan kazališta za djecu i mlade obilježava se svakog 20. ožujka. Istoga se dana obilježava i Svjetski dan pripovijedanja. Obje su proslave globalne i toga dana diljem svijeta održavaju se predstave i usmena pripovijedanja, na brojnim jezicima i na brojnim mjestima, tijekom dana i noći. Sudionici, profesionalni kazalištarci i amateri, zaljubljenici, dijele svoje priče i nadahnuća, upravo prema najmađim članovima našega društva, učeći jedni od drugih i stvarajući međusobne kontakte.

Tim je povodom  20. ožujka u Medulinu gostovala predstava „Štuorice od polnoći“, u izvedbi Aleksandra Bančića, a u produkciji pulskog INK-a. Ovim iznimnim komadom pripovjednog kazališta koji u sebi spaja navedena dva načina umjetničkog izražavanja, u Medulinu po prvi puta obilježilo Svjetski dan kazališta za djecu i mlade te Svjetski dan pripovijedanja, oba od značaja upravo za naše najmlađe mještane.  

„Štuorice od polnoći“ oživjele su tako prošle srijede prostor Multimedijalnog centra Općine Medulin, s početkom točno u podne. A gledatelji su u nešto drugačijem školskom danu od uobičajenog bili učenici dva sedma i dva osma razreda Osnovne škole dr. Mate Demarina Medulin, te njihovi učitelji.

Kako na Dan kazališta za djecu i mlade prije početka svake predstave izvođači publici čitaju međunarodnu poruku ASSITEJ International-a, vodeće krovne udruge kazališta za djecu i mlade, tako je i prisutnima u medulinskom 3mc-u Bančić prije početka svoje izvedbe čestitao Svjetski dan kazališta za djecu i mlade te ujedno i Svjetski dan pripovijedanja i pročitao ovogodišnju poruku koju je napisala Yvette Hardie, predsjednica ASSITEJ-a.

Ukratko je potom učenike i učitelje, njih više od devedeset, uveo u svijet pripovijedanja pojasnivši kako su "Štuorice" nastale, iz kojih sve krajeva Istre dolaze te koju poruku i simboliku donose. Pojasnio je da su nastale prema knjizi "Libar od polnoći" Milice Kranjčić, a on sam, u ulozi autora, redatelja i izvođača,  neposredno je sa tim „štuoricama“ povezan, jer se naime radi o pričama koje je njegov pradjed Anton (Tuone) Bančić pričao maloj Milici Kranjčić, a koja ih je kasnije u svojoj knjizi i zapisala.

Uslijedile su priče... u kojima su se izmjenjivali fantastični likovi i legende... o morama, urocima... o temama koje se isprepliću u bogatoj predaji koja se stoljećima usmeno prenosila s koljena na koljeno u našoj regiji. Osim pradjedovih štuorica sa područja Žminjštine, u predstavi je autor ispričao i one iz Peroja, Žejana i Ripende, na više različitih istarskih dijalekata te je ona upravo iz tog razloga prava mala škrinjica jezične i kulturne raznolikosti Istre.

Bila je to idealna prilika da učenici medulinske osnovne škole ispričane priče i jezično bogatstvo našega poluotoka dožive onako kako se to nekada činilo - kao intimno i ležerno, znalački preneseno, usmeno pripovijedanje. Sedmaši i osmaši su uživali, nešto novo naučili i zabavili se te Aleksandru zahvalili pažnjom, zainteresiranim slušanjem i velikim pljeskom na kraju njegove izvedbe, koja je održana u sklopu projekta „Kulturni krug po općini Medulin“ u organizaciji udruga Mutila, Format i Sakramenski u suradnji i uz financijsku podršku Općine Medulin i Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz sredstava Fonda gradova i općina.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa