Glorija Paliska: Općine troše manje od dva posto javnog novca

0
Glorija Paliska s kolegama načelnicima, ministrima i premijerom
Glorija Paliska s kolegama načelnicima, ministrima i premijerom

Ministar uprave Lovro Kuščević početkom mjeseca je najavio kako će sigurno doći do spajanja općina te smanjenja ili povećanja pojedinih općina, te da će za godinu i pol dana izaći će sa stručnim, a u idućem mandatu i s konkretnim rješenjem.

Je li broj općina prevelik i treba li doći do ukidanja nekih od njih pitali smo rašku načelnicu Gloriju Paliska, koja je ujedno i potpredsjednica  Hrvatska zajednica općina.

„U javnom prostoru već duže vrijeme traju rasprave oko reforme lokalne samouprave, te se ponavlja teza kako su općine same sebi svrha, što je potpuno pogrešno. Važno je reći da općine troše manje od 2% javnog novca i da bi ukidanje općina bez jasnih kriterija moglo dovesti do teških posljedica po pitanju kvalitete života, a pogotovo za ruralne sredine“, rekla nam je Paliska.

Hrvatska zajednica općina je interesna udruga, koja okuplja više od dvije trećine općina, te raspravlja i traži prijedloge rješenja za teme koje muče naše članice, kazala je raška načalnica.

„Ministarstvo Uprave radi na studiji kojom se prikupljaju podaci o jedinicama lokalne samouprave, a koja će potom biti podloga za prijedlog reforme lokalne i područne samouprave.

Na netom održanoj Skupštini Hrvatske zajednice općine, premijer Andrej Plenković je naglasio da je Vlada prepoznala važnost i potencijal hrvatskih općina, te našu udrugu kao ravnopravnog partnera i pozvao naše udruženje da s konkretnim prijedlozima sudjelujemo u predstojećim reformskim promjenama, što smatram da je prilika koju moramo iskoristiti“, zaključila je Glorija Paliska. (Nenad Čakić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa