poznati kriminalist

Poreč: Dođite na predavanje o zaštititi imovine u turističkoj sezoni

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

Slijedom inicijative Grada Poreča, Udruženja obrtnika Poreč i Turističke zajednice grada Poreča u Obrtničkom domu u Poreču u utorak, 12. ožujka 2019. s početkom u 18 sati održat će se besplatno predavanje Zaštita imovine u turističkoj sezoni. Predavanje će održati mr. krim. Željko Cvrtila, stručnjak za sigurnost i bivši načelnik kriminalističke policije. Svjedoci smo kriminalnih događaja poput teških krađa, razbojništva, drskih krađa, prevara i ostalih kaznenih dijela kojima se nanosi šteta, kako običnim građanima,  tako i posebice obrtnicima, gospodarstvenicima, poduzetnicima, turističkim objektima i djelatnicima koji su nosioci gospodarstva na našem području.

S približavanjem turističke sezone, aktivnost počinitelja kaznenih dijela se svake godine pojačano intenzivira. Za to postoji više razloga. Takva situacija nije iznimka na području Poreštine, već je ona uobičajena u i okolo svih turističkih destinacija. Sada se već treba početi pripremati za predstojeću turističku sezonu, kako bi ona protekla sigurnije.

Ljudi koji budu kriminalno napadnuti (ili njihova imovina) često ne znaju što poduzeti u takvim situacijama. Niti jedna policija svijeta ne može zajamčiti potpunu sigurnost građanima i gospodarstvenicima. Stoga se građani, a posebice privatni gospodarstvenici samostalno ili skupno organiziraju radi poduzimanja mjera privatne zaštite, kako bi zaštitili svoju imovinu i umanjili moguće štete.

Kako bi imali što više informacija kako postupiti u slučaju nastanka štetnog sigurnosnog događaja, a posebice kako smanjiti rizik od njegovog nastanka, organizira se predavanje pod nazivom - Zaštita imovine u turističkoj sezoni, a u istom će se obraditi sljedeće teme:

1.            Obilježja turističkog kriminaliteta
2.            Okolnosti koje pogoduju turističkom kriminalitetu
3.            Razlika između profesionalnih i prigodnih počinitelja
4.            Što može poduzeti policija i državno odvjetništvo
5.            Koje mjere samo zaštite mogu poduzeti obrtnici
6.            Razjašnjavanje osobnih slučajeva kriminalnih napada oštećenih sudionika predavanja
7.            Interaktivno sudjelovanje sudionika predavanja i odgovori na njihova pitanja po navedenim temama.

Predviđeno trajanje predavanja je tri sata, a održat će se u kongresnoj sali porečkog Obrtničkog doma na prvom katu, Partizanska 5a. Ulaz je slobodan.

Mr. krim. Željko Cvrtila, u Ministarstvu unutarnjih poslova proveo je razdoblje od 1987. – 2009. godine. Godine 2008. na Poslijediplomskom studiju Policijske akademije stječe stručno zvanje magistra kriminalistike. Umirovljen u najvećem policijskom zvanju – Glavni policijski savjetnik. Od 2009. godine konzultant je za poslovnu i javnu sigurnost, te je sukladno tome od strane medija konzultiran više desetaka puta po raznim sigurnosnim temama.

Tijekom radnog vijeka prolazi policijske poslove od izvršitelja: policajca specijalca, pozornika, vođe ophodnje, detektiva, inspektora, preko srednjeg rukovoditelja: vođe sektora, vođe grupe, šefa smjene, pomoćnika i načelnika Policijske postaje, do rukovoditelja najvišeg ranga: načelnika odjela unutarnje kontrole i zaštite svjedoka, te Uprave kriminalističke policije (pomoćnik glavnog ravnatelja policije). Obnašao je niz poslova specijalne, temeljne i kriminalističke policije, te unutarnje kontrole.

Bio predavač na više internih, nacionalnih, regionalnih i međunarodnih edukacija i seminara, te sukreator nekoliko edukacijskih i obrazovnih programa. Također sudjelovao u izradi i pripremi mnogih zakonskih i pod zakonskih akata, međunarodnih ugovora, te nacionalnih akcijskih planova i strategija. Objavio više od šezdeset članaka s područja kriminaliteta i sigurnosti u časopisima Zaštita i Novi informator. Autor je knjige „Kako kontrolirati organizirani kriminalitet u Hrvatskoj“. Izabran je u naslovno nastavno zvanje predavača u znanstvenom području društvene znanosti - sigurnosne i obrambene znanosti, te je predavač na Sveučilištu Libertas.

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa