Bivši vijećnik IDS-a u Švedskoj udomio psa iz Labina

0
Paolo Brezac s Andreom i psom Totom (foto: Eapetshop)
Paolo Brezac s Andreom i psom Totom (foto: Eapetshop)

Paolo Brezac, bivši labinski gradski vijećnik iz redova IDS-a, u ožujku lani stavio je svoj mandat u mirovanje radi selidbe u Švedsku, gdje je pronašao posao. Ništa čudno, rekli bismo, naročito kad znamo da je radio kao projektant u Uljaniku. S njim, tamo su otišli i partnerica Andrea, ali nakon osam mjeseci početnog snalaženja još netko, kojeg su teška srca morali ostaviti u Labinu. Nakon sređivanja papirologije, u Švedsku se odselio i njihov kućni ljubimac, pas Toto, kojeg su udomili iz labinske Udruge Feniks. Za portal Eapetshop iznijeli su priču o putu u Švedsku, i što sve treba činiti onaj tko svog ljubimca želi povesti na dulji boravak u inozemstvo.

"Iako smo ga odmah željeli uzeti sa sobom, nismo znali što nas točno očekuje u Švedskoj te smo ga odlučili ostaviti na privremenom čuvanju kod naših obitelji (posebno hvala Andreinoj obitelji). Večer rastanka nam je svima teško pala- Toto je cijelu noć cvilio i zavijao, ali znali smo da ovo nije "zbogom" već samo privremeni rastanak dok ne stvorimo uvjete da Toto dođe u Švedsku... Zbog poslovnih obveza smo u 8 mjeseci samo jednom bili u posjeti obiteljima. Ta večer naše posjete bila je nezaboravna! Čim nas je Toto vidio doslovno je poludio od sreće! Skakao je po nama, uskočio u autu, mahnito trčao oko kuće- nije se zaustavljao! Tko nikada nije imao ljubimca ne zna kako izgleda ta prava sreća..i nitko se ne veseli kao pas", napisali su Andrea i Paolo koji su ponovno morali otići.

"Trebalo je 8 mjeseci da se mi snađemo (u početku smo imali mali stan od 32 m2 u koji nisu smjeli ljubimci)- preselili smo u veći stan gdje možemo dovesti Tota, upoznali smo grad, običaje i pravila držanja ljubimaca. Naime, u Švedskoj u prosjeku svako drugo kućanstvo ima ljubimca (psa ili mačku) i uopće nije problem naći smještaj gdje je dozvoljeno držanje ljubimaca! Skupili smo informacije o prijevozu ljubimaca i ulazu kućnih ljubimaca u Švedsku", napisali su Paolo i Andrea.

Iako nije najjeftinija, prijevoz ljubimca avionom je daleko najpraktičnija i najbrža opcija "pa smo odletili u Hrvatsku, uzeli svog nestrpljivog psa i nakon kraćeg leta Toto je postao-Šveđanin!", napisali su i dodali da obzirom da je Hrvatska dio EU-a, "uvoz je vrlo jednostavan- važno je da je pas uredno mikročipiran (op.a. a to je,uostalom i zakonska obveza za sve pse starije od 3 mjeseca u Hrvatskoj), da ima urednu putovnicu, da je primio redovna cjepiva i da je veterinar psa pregledao i potvrdio da je životinja zdrava i spremna za put." U zračnoj luci na odredištu osoblje nakon iskrcaja pregleda psa, vrši provjeru čipa i pratećih dokumenata tj. putovnice, iznijeli su svoje skustvo Andrea i Paolo za Eapetshop.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa