flego o krizi u uljaniku:

'Pojavila se plejada likova koji su bili spremni napraviti bilo što'

1
Valter Flego
Valter Flego

Istarski župan i nositelj liste Amsterdamske koalicije Valter Flego dao je interview u kojem je govorio o planovima te političke grupacije, Uljaniku, kao i odnosu Istre i Hrvatske te Europske unije. Razgovor koji je vodila novinarka Petra Meretić Žonja prenosimo iz Večernjeg lista.

*Nositelj ste liste Amsterdamske koalicije za EU izbore. Za što ćete se zalagati ukoliko dobijete mandat?
- Za naprednu Hrvatsku koja se može mjeriti s jednom Njemačkom. Na žalost Hrvatska je danas po svim relevatnim gospodarskim pokazateljima na dnu svih europskih ljestvica, od rasta BDP-a do povlačenja EU sredstava. Hrvatska je taoc nesposobnosti koja nas već godinama drži na dnu. To je apsurdno jer imamo potencijala krenuti naprijed poput torpeda, samo da nas prestanu kočiti.

Osim toga, neugodno mi je i nesretan sam zbog eskalacije šovinizma u Hrvatskoj zbog čega stalno dobivamo oštre kritike iz međunarodne zajednice. Dolazim iz Istre koja je regija tolerancije i u kojoj smo posebno osjetljivi na iskazivanje bilo kakvog oblika netrpeljivosti prema drugima i drugačijima. To znači da ću biti jako glasan u borbi protiv ekstremizma, nasilja i netolerancije.

*Koje su ključne odrednice programa?
- U pet godina može se zaista puno toga napraviti. Jedan od ključnih ciljeva bit će u potpunosti iskoristiti EU fondove. Hrvatska iskorištava samo 15% sredstava iz EU fondova i nalazi se na predzadnjem mjestu po iskorištenosti EU fondova! To je apsurdno i čovjek se ne može prestati pitati ono famozno pitanje iz pjesme Vojka V - kako to?

*Koji si je cilj za te izbore Amsterdamska koalicija postavila?
- Cilj Amsterdamske koalicije je napredna i razvijena Hrvatska, a na europskim izborima želimo pokazati da je ta Hrvatska jača od one primitivne, zatvorene i nazadne. 

*Što Hrvatska može dobiti od EU, a da nije do sada iskoristila na najbolji način?
- Članstvo u Europskoj uniji, ako se dobro koristi, može biti fenomenalan pokretač sveukupnog razvoja. Uzmite, recimo, zemlje poput Estonije, Slovačke i Češke. Estonija je postala jedan od svjetskih predvodnika digitalizacije, dok su Slovačka i Češka iskoristile blagodati zajedničkog tržišta kako bi, između ostalog, oživjele autoindustriju i time drastično povećali zaposlenost. Hrvatska nije napravila ništa od toga!

*Koliko je Istra povukla sredstava iz EU fondova u zadnjih desetak godina?
- Na području Istarske županije je od 2007. godine do danas realizirano ukupno 830 EU projekata, čija vrijednost za iznosi više od 356 milijuna eura. Samo od službenog pristupanja Uniji do danas, u Istri je ugovoreno čak 410 projekata u ukupnom iznosu od 1,62 milijardi kuna. Ove su brojke, ma koliko god bile impresivne, mogle biti puno veće da se Hrvatska, poput većine razvijenih europskih zemalja, odlučila za decentralizirani model implementacije EU fondova.

*U slučaju da dobijete mandat tko će voditi županiju čiji su vam građani dali povjerenje?
- Tu je zakon vrlo jasan. Županiju će tada voditi jedan od mojih zamjenika, koje također također izravno biraju građani. U posljednjih šest godina u županiji smo uspjeli ustrojiti sustav koji izvrsno funkcionira i tu sigurno neće biti nikakvih problema.

*Rejting IDS-a zadnjih se mjeseci topi. Je li kriza u Uljaniku razlog tomu?
- Brojke pokazuju nešto drugo, da je rejting IDS-a stabilan. Primjerice, ako pogledate istraživanje agencije Crodemoskop, vidjet ćete da je rejting IDS-a u veljači 2019. za 0,5% veći od rejtinga u veljači 2018. Oko Uljanika se uz suštinsku bitku za opstanak cijelo vrijeme vodila i komunikacijska bitka. Na žalost, u toj izuzetno intenzivnom razdoblju pojavila se cijela plejada likova koji su bili spremni napraviti bilo što za trenutak medijske pažnje.

Tim ljudima nije niti malo stalo do Uljanika. Oni su tu mučnu situaciju iskoristili za svoje osobne političke obračune. To je sigurno ostavilo nekog traga i na stranku, ali vrlo brzo je postalo jasno tko je govorio istinu, tko se svim silama zalagao za Uljanik, a tko se bavio perfidnim manipulacijama. IDS ima stabilno i snažno biračko tijelo koje ne možete prevariti lažima.

*Držite li se u IDS-u dijelom odgovornima za rezultate bivše uprave Uljanika?
- Uprava odgovara vlasnicima društva, a udio vlasništva Istarske županije i Grada Pule manji je od 0,5 posto. Iz te pozicije ne možete ni na koji način upravljati društvom, a kamo li postaviti upravu. S druge stranke, država je vlasnik 25,87 posto Uljanika i najodgovornija je za poslovanje brodogradilišta, a time i za rezultate uprave. Problem je što oni nisu radili svoj posao.

I ne samo da nisu nadzirali upravu sve te godine, nego kad smo gradonačelnik Pule Boris Miletić i ja Vladu prije godinu i pol dana upozorili da se nešto događa i da u Uljaniku očito postoje ozbiljni problemi, nitko mjesecima nije reagirao! I onda nakon toga gledate kojim sve spinovima Vlada pokušava sa sebe skinuti odgovornost za vlastiti nerad. Štoviše, oni su toliko centralizirali državu da su lokalnoj i regionalnoj samoupravi oduzeli sve mehanizme kojima bi eventualno mogli pomoći u ovim situacijama.

*Vjerujete li i dalje da u Puli može opstati brodogradnja?
- Siguran sam da može, ali to zahtijeva dobru volju i suradnju strateškog partnera i države. Nadam se da će ostaviti po strani sve razlike i fokusirati se na dogovor.

*Glas i HSS s kojima ste u koaliciji najavili su mogućnost pokretanja referenduma o reviziji Vatikanskih ugovora. Slažete li se s time?
- Ugovori između Svete Stolice i Republike Hrvatske su međudržavni sporazumi i kao takvi promjenjivi su i raskidivi. Građani bi trebali imati pravo odlučivati o mogućoj reviziji.

*Amsterdamska koalicija planira tražiti i zajedničkog kandidata za predsjednika države. Krešo Beljak favorizira Zorana Milanovića. Ivan Jakovčić kazao je da on za njega neće glasati. Koji je vaš stav?
- O njegovoj kandidaturi ćemo razgovarati ako i kada je istakne.

*Kako gledate na izjave predsjednice države da treba razlikovati ustaški pozdrav od pokliča branitelja u Domovinskom ratu?
- Ustaški pozdrav je ustaški pozdrav. Takve besmislene interpretacije samo su još jedan doprinos opasnoj relativizaciji ustaštva.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa