HNS podržao prosvjed Inicijative Volim Pulu: 'Vratite vlast narodu'

6
Helena Škutin Matijaš, Kristina Bulešić i Bernard Čajkulić
Helena Škutin Matijaš, Kristina Bulešić i Bernard Čajkulić

29. siječnja održana je konferencija za medije pulskog HNS-a kojoj su prisustvovali predsjednica pulskog HNS-a Kristina Bulešić, dopredsjednica Helena Škutin Matijaš te predsjednik Nadzornog odbora pulske podružnice HNS-a Bernard Čajkulić. Predsjednica pulskog HNS-a osvrnula se na mirni prosvjed na Forumu zakazan za 29.1. pružajući potporu građanskoj inicijativi Volim Pulu te proaktivnosti građana apelirajući da se “vlast vrati narodu”. Iako se i ovog puta prijavila, ovog puta nije u mogućnosti prisustvovati sjednici Gradskog vijeća zbog “nedostatka prostora u gradskoj vijećnici”. Teme konferencije za medije bile su Domovi za starije i nemoćne osobe - veliki problem i prijedlozi rješenja te Dječja igrališta- kvaliteta i sigurnost Udruge i dodjela prostora.

Predsjednica pulskog HNS-a komentira kako je prema novim prikupljenim podacima 2671 osoba na listi čekanja za Dom za starije osobe Alfredo Štiglić Pula. Za smještaj u Domu je potrebno čekati čak 11 godina! Prijedlog je da se osnuje Mreža privatnih Domova za starije i nemoćne osobe kako bi Grad sufinancirao razliku između mirovine i cijene Doma. Prema našem izračunu radi se o iznosu od 13 do 14 milijuna kuna uzimajući u obzir i osobe koje se nalaze u domovima. Temu Dječjih igrališta kao javno mjesto za kreativnost, izražavanje i kulturu pomno je objasnila dopredsjednica Helena Škutin Matijaš uzimajući u bbtiz ponosnu titulu Grada Pule- prijatelja djece. Još uvijek je upitna sigurnost velike većine dječjih igrališta te neravnomjernost uređenja. Tijekom 2017. godine utrošeno je 970.000 kn za uređenje, 2018. godine utrošeno je 820.000 kn, a za 2019. godinu osigurano je tek 600.000 kn za 67 dječjih igrališta!

Iz HNS-a predlažu ravnomjerno standardiziranje svih igrališta, osiguranje od devastacije, ugradnju posebnih igrala za djecu s poteškoćama u razvoju, da se igrališta ograde neovisno od udaljenosti od prometnica te da se postave natpisi s kontakt podacima odgovarajućih institucija za održavanje kako bi građanima bilo omogućeno dojaviti postojeći problem. U konačnici potrebno je povećanje proračunskih sredstava za naredne godine, a ne smanjenje! Medijima su iz HNS-a poslali fotografiju snimljenu prije nekoliko dana, "a radi se o potpuno zapuštenom igralištu u samom centru grada u ulici Croazia!"

Igralište u Ulici Croazia

Na problematiku s Udrugama osvrnuo se Bernard Čajkulić. Smatra kako je potrebno izmijeniti određene dijelove/stavke “Odluke o dodjeljivanju na uporabu prostora udruzi” koju koristi Grad Pula.

"Promjene koje bi htjeli uvesti u formu spomenute odluke imale bi za cilj davanje mogućnosti da se umjesto plaćanja najamnine ulaže materijale za uređenje i obnovu prostora s ciljem da se “otvore” za dodjelu prostori koji su u ruševnom stanju, u zgradama u kojima nije narušena stabilnost zgrade. Dodatan problem je u tome što se treba izraditi projekt, unajmiti građevinska tvrtka, a sve to uz odobrenje grada Pule. Predlažemo da se omogući članovima udruga da sami odrade posao mimo dodatne birokracije ili zamršene procedure ishodovanja odobrenja od Grada.", kažu iz HNS-a.

"Sljedeći problem se odnosi na transparentnost dodjele javnog novca udrugama od strane Grada Pule. Kad se javljate na natječaj za dodjelu javnog novca, jedan značajan dio tog natječaja je ispunjavanje jednog upitnika kroz koji definirate vaš projekt, zašto je on vama potreban, kome on i koliko koristi... Taj dio projektne dokumentacije ide pred odbor koji sastavlja Grad Pula. Taj odbor daje ocjene za svako pitanje. Slično kao ispit u školi. Onda se prema visini zbroja tih ocjena gleda koji su najbolji projekti i koji će po tome dobiti financiranje od strane Grada. Teoretski, vi kao zainteresirana stranka možete tražiti uvid u te ocjene, odnosno možete vidjeti kako ste vi ocijenjeni, ali ne i kako su ocijenjeni ovi ostali, niti zašto su tako ocjenjeni.“ poručuju pulski HNS-ovci.

"Predlažemo da se formira internetska baza tih "upitnika" i to već ocijenjenih te da pristup toj bazi bude javan. Tako bi svatko tko je zainteresiran mogao vidjeti kako je koji projekt ocijenjen i kako izgledaju projekti koji su dobili, ali i oni koji nisu dobili novac iz proračuna grada Pule", zaključuju iz HNS-a.                                                                  

                                                          

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa