Kravlji rt: Privatni vlasnici žicom ogradili pristup moru

2

Članovi Živog zida 24. siječnja održali su konferenciju za tisak uz žičanu ogradu na Kravljem rtu kraj Umaga na čijem je dijelu nekretnina predviđena izgradnja turističko – ugostiteljskog projekta Terra Istriana.

Na konferenciji za tisak ukazali su „na neodrživo stanje gdje nekoliko povlaštenih ljudi koristi 100 ha pomorskog dobra sa preko 3 km prekrasnih plaža i velikim gatom, jezera, poljoprivredno zemljište, šume….

„Nevjerojatno je da oni za to nemaju nikakve koncesijske ugovore, neometano uzurpiraju javni prostor i nikoga nije briga! Sramota!“, kazao je Damir Grunbaum, prvi čovjek istarskog Živog zida.

„Sve je počelo famoznom hrvatskom privatizacijom još 1994. godina kada je grupa menadžera tvornice cementa preuzela tvornicu sa predmetnim zemljištem. Doslovno su u roku od nekoliko godina uništili i srušili tvornicu obećavši stotinama radnika da će ih zaposliti po dovršenju projekta turističkog resorta i marine Terra istriana. Naravno da se ništa nije od toga ostvarilo“, kaže  Grunbaum i nastavlja:

„Oko cijelog su područja u Umagu poznatog kao Kravlji rt podigli visoku ogradu koja ide duboko u more. Svi pristupni putevi su zatvoreni. Tom velikom javnom dobru može se prići samo s mora, a onda vas dočekuju kamere i zaštitari. Prozvali smo Ministarstvo pomorstva i Ministarstvo poljoprivrede jer su zatvorili oba oka na ovaj kriminal koji traje više od 20 godina. Prozvali smo sve političke stranke, posebno one na vlasti IDS i HDZ koji očito otvoreno pogoduju interesnim skupinama na štetu građana.

Ako se bahati veliki igrači ovako ponašaju iako nemaju nikakve ugovore što će biti tek kad im damo koncesijske ugovore! Pozvali smo sve Istrane da ne dozvole da im ova elitistička vlast to učini. Posebno se to odnosi na gradjane Pule gdje je na slijedećoj sjednici GV najavljena točka o davanju plaža u dugoročnu koncesiju“, rekao je Damir Grunbaum.

Članovi Živog zida nakon presice srušili su ogradu, nakon čega je došla policija i legitimirala ih. Vlasnici su nakon toga ponovo podigli ogradu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa