Istrani na obljetnici Avnoja u Jajcu: Bez govora, s puno dostojanstva

2
Istrani u BiH na obljetnici AVNOJ-a
Istrani u BiH na obljetnici AVNOJ-a

Nekoliko tisuća ljudi, antifašista i štovalaca lika i djela Josipa Broza Tita, okupilo se 24. studenog u Jajcu na proslavi 75. godišnjice održavanja Drugog zasjedanja AVNOJ-a na kojem su stvoreni temelji buduće federativne Jugoslavije. Bez uobičajenih govora, ali zato s mnogo dostojanstva, pored Spomen-fontane kod glavne gradske kapije cvijeće je položilo čak 65 delegacija iz svih republika bivše Jugoslavije, osjetno više nego ranijih godina. Zanimljivo je da su u sklopu slovenske delegacije bili i predstavnici Ruske federacije, a posebno je toplo pozdravljena delegacija koruških partizana iz Celovca (Klagenfurt) iz Austrije.

U organizaciji Zajednice Društava Josip Broz Tito Istarske županije, Istrani su doputovali s dva autobusa, a proslavi su se pridružili i gosti iz Istre koji su boravili u nedalekoj banji Laktaši pa je u Jajcu prošle subote  bilo oko 150 Istrijana među kojima  jedan broj onih koji nisu članovi Društva Josip Broz Tito. Nakon komemoracije, u Muzeju Drugog zasjedanja AVNOJ-a, održan je prigodan kulturno-umjetnički program te upriličena izložba Historijskog muzeja BiH pod nazivom “Između fašizma i antifašizma u 11 činova”.

Za slovenske i hrvatske Istrijane, ali i za žitelje ostalih krajeva uz more, zasjedanje AVNOJ-a (Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije) u Jajcu posebno je značajno jer su tu 29. studenog 1943. potvrđene odluke “republičkih” vijeća (iz Hrvatske ZAVNOH-a) da se anektirani krajevi pripoje Sloveniji odnosno Hrvatskoj u slobodnoj Jugoslaviji ili, kako je danas uobičajeno reći, da je Tito vratio Slovensko primorje, Istru, Rijeku, Zadar, Lastovo i druge krajeve matici zemlji.

Za vrijeme boravka u BiH Istrijani su obišli i Kozaru gdje su na Spomen-području Mrakovica odali počast tisućama stradalih u NOB-i. Na povratku su posjetili Jasenovac i poklonili se žrtvama koje su od 1941. do 1945. stradale u ustaškom koncentracionom logoru. (Foto: Bruno Bažon)             

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa