klub mladih ids-a

Pula će mladima sufinancirati kamatu prilikom kupnje prve nekretnine

4
Marin Lerotić, Robert Cvek i Kristina Rabar
Marin Lerotić, Robert Cvek i Kristina Rabar

Klub mladih IDS-a Pule predstavio je 22. studenog inicijativu za mlade o sufinanciranju kamatne stope prilikom kupnje prvog stana ili kuće. Taj je prijedlog Kluba mladih prihvaćen od Grada Pule, koji je već osigurao potrebna sredstva u 2019.

Predsjednica Kluba mladih IDS-a Pule Kristina Rabar istaknula je da su u proteklim mjesecima nastojali uključiti što više mladih kako bi direktno od njih čuli na koji se način može podići njihova kvaliteta života. Jedan od zaključaka, kazala je Rabar, rezultirao je predlaganjem odluke o sufinanciranju kamatne stope osobama do 40 godina starosti, a koji po prvi puta stječu vlasništvo nad stanom ili kućom.

- Riječ je o mjeri kojom bi Grad Pula bespovratno sufinancirao iznos kamatne stope u vrijednosti do maksimalnog iznosa od 1.500,00 kuna mjesečno po korisniku i to u trajanju od 5 godina.  U prvoj godini ukupni iznos bespovratnih sredstava iznosit će 200.000,00 kn, što će se rasporediti na najmanje 10 korisnika, ali bi svake naredne godine taj broj povećao za dodatnih najmanje 10 korisnika, pa će se shodno tome povećati i ukupan budžet za dodjelu bespovratnih sredstava za dodatnih 200.000 kn. Tako će se u petoj godini dosegnut brojka od najmanje 50 korisnika na godišnji iznos bespovratnih sredstava od 1.000.000,00 kn, što je ujedno maksimalni iznos koji će se dodjeljivati u svim narednim godinama, navela je predsjednica KM IDS-a Pule zaključivši:

- Dakle, za naše mlade to znači da svaka osoba koja ostvari pravo na sufinanciranje kamatne stope za kupnju stana ili kuće kroz pet godina dobije 90.000,00 kuna od Grada Pule. Odobravanje zahtjeva za sufinanciranje kamatne stope obavlja se na temelju liste reda prvenstva potencijalnih kupaca, koja se utvrđuje na osnovi dužine prebivanja podnositelja zahtjeva, njegove životne dobi i broja članova obiteljskog domaćinstva.

Predsjednik Kluba nladih IDS-a Marin Lerotić „istaknuo je da ta inicijativa svakako potiče demografsku obnovu naše zajednice, ali i mogućnost da mladi i mlade obitelji steknu uz posao jedno od dva prioritetna pitanja kada govorimo o kreiranju samostalnog života, što u Klubu mladih posebno pozdravljamo.“ Dodao je da u Gradu Puli imaju kvalitetnog partnera koji uvažava prijedloge i inicijative mladih i kojemu se zahvalio na otvorenosti, uključivosti po pitanju kreiranja javnih politika, posebice kad je riječ o mladima.

Klub mladih IDS-a već godinama predlaže konkretne i provedive prijedloge za poboljšanje uvjeta života u našoj zajednici, koje su često i prihvaćene, odnosno realizirane. Pored navedenog, Klub mladih je vrlo aktivan i na županijskom nivou. Gotovo u svim gradovima i općinama predložili smo nemali broj mjera kojim se poboljšava položaj mladih u društvu i time potiče ostanak mladih u našoj regiji.

Predsjednik IDS-a Pule Robert Cvek naglasio je da „danas predstavljena mjera posljednja u nizu konkretnih inicijativa kojim Grad Pula nastoji poboljšati život mladih u našem gradu.“ Dodao je da će ova mjera zasigurno biti od velike koristi svim građanima Pule koji planiraju ili su tek započeli samostalan život.  

- Naša je svakodnevna obaveza stvarati još bolje uvjete za život i konstantno težiti da svima nama ali i onima koji će tek doći živjeti u naš grad omogućimo vrhunske uvjete za život. Stoga, slobodan sam reći da nećemo sigurno stati današnjom mjerom, već da će slijediti još kvalitetnijih mjera za poboljšanje života u našem gradu, a posebice za mlade, zaključio je predsjednik IDS-a Pule Robert Cvek.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa