I Kolinda priznala da su istarska maslinova ulja posebna (video)

8
Na 14. Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu
Na 14. Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu

„Sva naša maslinova ulja su izvrsna, ali istarska su mi nekako najprofinjenija i posebnoga okusa“, kazala je među ostalim predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otvarajući 16. studenoga Dane mladog maslinovog ulja u Vodnjanu.

Ova trodnevna manifestacija organizirana je četrnaestu godinu za redom. Susret je to starih znanaca na strani ponude i na strani potražnje ili pojednostavljeno rečeno – tradicija. Ostaje samo vidjeti što ima novoga, prije svega kakva su ovogodišnja maslinova ulja u odnosu na lanjska.

„Prije četrnaest godina počeli smo na Narodnom trgu u prostoru u koji ne bi stala ova kuhinja“, kazao je gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović pokazujući na Gastro Show i nastavio: “Danas imamo gotovo dvije tisuće kvadrata izložbene površine i preko stotinu izlagača. Iz godine u godinu interes izlagača raste. Od sto i dvadeset stabala maslina, koliko ih je bilo preostalo kada smo prije dvadesetak godina počeli oživljavati našu zamrlu tradiciju, danas smo došli do brojke od petsto tisuća; tada smo imali dvije uljare, danas ih imamo sedam. A novi projekti se spremaju!“  

Župan Valter Flego je istarskim maslinarima, osvrnuvši se na njihovo osvajanje najviših svjetskih priznanja za kvalitetu maslinovog ulja tri godine za redom, poručio: „Siguran sam da možemo i četvrti put za redom, što nikome do sada nije uspjelo, osvojiti maslinarsku svjetsku ligu prvaka. Istarska županije će vam u tome biti kvalitetan, stabilan i nadasve iskren partner.“

Degustacija mladog maslinovog ulja samo je prvi i temeljni razlog za dolazak u Vodnjan. Nakon toga slijedi raskošna gastronomska ponuda, prije svega Gastro Show i degustacija vina. Raznolikošću također oduševljavaju štandovi sa suhomesnatim proizvodima, sirevima, ribljim proizvodima, medom, marmeladom, čokoladom i ostalim slasticama, voćem, sokovima, rakijama i žesticama svih vrsta. Kad netko u ova tri dana u šatoru u Vodnjanu ne bi probao ni jedno maslinovo ulje, što bi zaista bilo za žaljenje, kući bi ipak ponio pregršt ugodnih doživljaja. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa