Neuspješno studirao u Zagrebu a onda doveo prvi syrah u Istru

0
Foto: Index
Foto: Index

Bruno Trapan, danas poznati istarski vinar, u priču s vinima krenuo je 2004. godine doslovno iz jedne garaže u centru Pule u kojoj je bila smještena njegova prva vinarija, nakon što je od djeda naslijedio mali hobistički vinograd. Prvi je u Istru doveo syrah, do tada neuobičajenu sortu za to podneblje, a danas desetljeće i pol kasnije iz njegove moderne vinarije u Šišanu, selu udaljenom od Pule desetak kilometara, u sklopu koje je i Food & Vine Station Trapan - degustacijska sala s restoranom - izlazi osam etiketa vina koja se piju od SAD-a do Japana, piše Index u svojoj rubrici Lijepa priča nedjeljom.

“Studirao sam u Zagrebu četiri godine od 1998. do 2002. vrlo neuspješno, ali je bilo zabavno. Kad sam se vratio, imao sam jako puno slobodnog vremena. Radio sam kod mame u knjigovodstvu i to je za mene bio užas, nije to bio posao za mene. Godinu dana prije mi je umro djed i ostavio jedan mali vinograd, par stotina loza koje je sam za sebe radio tek toliko da radi nešto u penziji.

Rekao sam: 'Imam toliko slobodnog vremena, bolje da sam vani nego da sam u kući.' I krenuo sam raditi taj vinograd da ne propadne. I onda se sve nekako lijepo posložilo. Nakon prve berbe taman se oslobodilo jedno mjesto u Poreču na vinarstvu i rekao sam idem ja to probati upisati da vidim što će se dogoditi. Kako sam ja to upisao, tako se nekako i tamo dogodila ljubav. Iz nekog razloga činilo se da mi to odgovara. Čak su i moji profesori rekli da im se čini da imam ruku za to, talent. Nakon toga sam počeo malo više i ozbiljnije razmišljati o tome pa smo 2004. kupili prvu opremu i počeli se baviti time. Nismo mogli graditi vinariju jer su nas susjedi blokirali, nisu dali da gradimo, pa smo opremili garažu. Tako smo 2004. bili u jednoj garaži skoro u centru Pule. To je bilo u turističkom dijelu grada pa je bilo 'super zabavno' zatvarati cestu kad su dolazili traktori i kamioni s grožđem. Nakon toga se dogodilo da se tu u Šišanu prodaje jedna parcela od četiri hektara koju smo odlučili kupiti, i to je bio moj prvi vinograd. Čitajući knjige, gledajući što bi moglo pasati za južnu Istru, za taj teren, odlučio sam se za syrah i to je bilo prvo grožđe te sorte u Istri.

Nakon toga sam kupio još jedan vinograd i napravio ovu vinariju tako da sad imamo 11 hektara vinograda i novu modernu vinariju. Radimo vino u bocama, isključivo prirodna vina sa što manje mojih intervencija. Trudim se što manje smetati vinu. Radimo osam različitih etiketa, maksimalno do 50 tisuća litara vina, odnosno otprilike 70 tisuća boca. U vinogradima imamo malvaziju, teran, merlot, cabernet i syrah”, kaže Bruno za Index.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa