manifestacija u motovunskoj šumi

Na Zigante Danima tartufa očekuju više od 50 izlagača

0
S jednog od prijašnjih sajmova
S jednog od prijašnjih sajmova

U samom srcu Motovunske šume, jednom od najznačajnijih područja za sakupljanje bijelog tartufa u Istri svake se godine održavaju „Dani Zigante tartufa“. Predsjednik uprave tvrtke Zigante tartufi Adriano Zigante, Antonella Zigante i Giancarlo Zigante, predstavili su manifestaciju koja će biti svečano otvorena 15.rujna u 12 sati.

Ove godine je manifestacija otvaranja Dana Zigante tartufa dodatno uveličana predstavljenjem knjige „Naš istarski tartuf“ jedine i prve enciklopedije istarkog tartufa i sjećanja Giancarla Zigantea na početke njegove tartufarske karijere.

Manifestacija se proteže na čak deset jesenjih vikenda (od 15.09-18.11.2018.) time da ove godine se ove godine sajam obuhvaća i tri vikenda u studenom kada je sezona bijelih tartufa u punom zamahu. Na sajmu će sudjelovati preko 50 izlagača, koji će predstaviti svoje vrhunske autohtone proizvode.  

Među izlagačima su brojni vinari, maslinari, proizvođači istarskog pršuta, sira, meda, te ostalih autohtonih istarskih proizvoda, kao i gostujući izlagači iz ostalih hrvatskih regija. U sajamskom šatoru i izlagačkim šatorima ispred šatora, koji se  proteže preko 1.000 metara kvadratnih biti će smještena bogata eno-gastro ponuda.

Da je skupocjena gljiva koja se doslovce mjeri na grame poput zlata pravi magnet za posjetitelje, pokazali su domaći i inozemni gosti iz Slovenije, Italije, Njemačke, Austrije pa čak i dalekog Japana, Kine i Amerike koji su stalni posjetioci ovog jedinstvenog sajma.

Upravo je ova manifestacija proslavila Livade kao svjetski centar istarskoga bijelog tartufa te pretvorila ovo mjesto u jedinstveno trgovište, jedino takve vrste u Hrvatskoj. Sajam i izložba tartufa idealna je prilika za upoznavanje i degustaciju tartufa i njegovu prezentaciju.

Sajmom tartufa u Livadama tvrtka Zigante tartufi pridonosi projektu „Hrvatska puna života“ čime nastoji produžiti turističku sezonu, ali najvažnije doprinjeti raznolikosti turističke ponude i pozicioniranju Hrvatske kao lifestyle destinacije sa izuzetnom gastronomskom ponudom, pogotovo u regiji Istra.

Predsjednik uprave tvrtke Zigante tartufi Adriano Zigante izrazio je zadovoljstvo kontinuitetom sajma, na kojem se očekuje preko 35.000 posjetitelja iz cijeloga svijeta. Sajam prati i  bogat program, u kojem će se prezentirati istarski tartufi, do pokaznog lova na tartufe „Stazom tartufa“ u Motovunsku šumu, pa sve do zanimljivih predavanja o tartufima.

Giancarlo Zigante, kralj istarskog tartufa prisjetio se proteklih godina, te najavio dobro tartufarsku sezonu. Iako je sezona bijelog već počela, pravu sliku  tartufarske sezone možemo očekivati tek početkom listopada. Zigante je pozvao sve prisutne u Livade, glavno sajmište istarskog tartufa na ovogodišnju maratonsku manifestaciju, te na uživanje u bogatoj eno-gastro ponudi Sajma. Svake se godine ovdje odabire najveći i najljepši tartuf koji je na javnoj dražbi moguće i kupiti.

Osim apsolutnog kralja istarske kuhinje, ovdje se mogu pronaći i ostali autohtoni proizvodi koji svojom tradicijom i kvalitetom privlače zainteresirane kušače i konzumente iz cijeloga svijeta: vina, maslinova ulja, sirevi, med, rakije-travarice i drugi izvorni istarski proizvodi. Cilj manifestacije  je doživjeti Istru u malom, a Dani tartufa u Livadama to pružaju. Gurmanska ponuda rezultat je suradnje s najboljim vinarima i maslinarima.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa