Jakovčić: Život je u gradovima, općinama i regijama

1

Europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) na plenarnoj je sjednici dao punu podršku prijedlozima koje je izvjestiteljica Ruža Tomašić iznijela u raspravi o izmjenama Uredbe EU-a o Programu potpore strukturnim reformama u zemljama članicama. Predloženim izmjenama ukupna financijska omotnica za Program potpore strukturnim reformama povećana je na ukupno 300 milijuna eura.

“Tih 300 milijuna eura, koje imamo u financijskoj omotnici, iznimno će puno pomoći državama koje zaista žele provesti reforme. Postoje, naime, i vlade koje ne žele reforme. No vlade koje su za reforme imat će podršku Europske unije, osobito u postupku uvođenja eura”, kazao je Jakovčić.

Sedam država članica podliježe obvezi provođenja priprema za sudjelovanje u europodručju, a to su Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunjska i Švedska. Neke od tih država članica posljednjih nekoliko godina zabilježile su tek mali napredak u ostvarivanju tog cilja, upozorava Europska komisija.

“Znamo da su se pojedine članice suočavale s problemima kada su pristupale euro zoni. Stoga je iznimno važno da smo na tragu modela pružanja podrške onim članicama koje se, u procesu uvođenja eura, suočavaju sa strukturnim poteškoćama”, istaknuo je Jakovčić.

Učinkovite strukturne reforme, smatra zastupnik IDS-a, zahtijevaju predanost suradnji na različitim razinama vlasti kako bi se odgovorilo na različite teritorijalne razvojne potrebe te zajamčila mogućnost većeg sudjelovanja regionalnih i lokalnih tijela u projektima strukturnih reformi.

“Ističem i važnost pružanja potpore lokalnoj i regionalnoj samoupravi u zemljama članicama. Jer život je, na prvom mjestu, u gradovima, općinama i regijama. Poštujući princip supsidijarnosti treba pomoći onim državama koje žele reformirati svoj lokalni i regionalni sustav vlasti. U tom su procesu sredstva iz ove financijske omotnice iznimno važna”, zaključio je Jakovčić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa