Grad Labin započeo suradnju s danskim gradom Roskildeom

0
Valter Glavičić u vikinškom muzeju
Valter Glavičić u vikinškom muzeju

Roskilde je grad veličine 50-ak tisuća stanovnika i 30 je kilometara udaljen od Kopenhagena, glavnog grada Danske. Sudjelovanje na simpoziju o energetskoj obnovi zgrada u Hedehuseneu, gradonačelnik Labina Valter Glavičić iskoristio je za posjetu i susret s predstavnicima toga grada, koje se Labinom povezuje turistička valorizacija povijesne baštine.

Kao što se Labin ponosi svojom rudarskom prošlošću, Roskilde ima slavnu vikinšku povijest, pa je jedna od glavnih gradskih turističkih atrakcija muzej starih vikinških brodova, a grad je poznat i po jednom od najvećih rock festivala u Europi.

Na susretu s čelnicima grada, Glavičić je održao power point prezentaciju u kojoj je predstavio naš grad i njegove gospodarske, turističke i kulturne potencijale.    

„Vrlo mi je drago što su nas posjetili iz Hrvatske i Labina. Lijepo je bilo slušati o gradu, kako se nosite s izazovima, kako privlačite turiste u vaš lijepi grad kraj mora. I Roskilde ima takve izazove. Dakle, možemo učiti jedni od drugih. Mi imamo naš festival, stvari koje mi radimo da privučemo ljude izvana, a vi imate vaš način na koji to radite. Imate priliku pokazati kakvu izvrsnu hranu proizvodite u vašoj regiji, a mi bismo o tome mogli mnogo naučiti od vas. I mi, naravno, imamo prehrambenu industriju, ali ne tako sofisticiranu i dobru kao vi. A dobra hrana nosi mnogo turista i mi bismo u gradu Roskildeu mogli od vas nešto o tome naučiti“, rekao nam je Thomas Breddam iz Općinskog vijeća Roskildea.

Danci su pokazali interes za suradnjom s Labinom, čime bi Roskilde postao prvi zapadnoeuropski grad s kojim Labin ima prijateljske odnose.

„Razgovori sa predstavnicima grada Roskildea bili su izuzetno korisni i vjerujem da predstavljaju lijepi početak buduće suradnje. Vrlo otvoreno prikazali su nam na koji su način svoju bogatu povijest iskoristili kao gospodarski potencijal. Otvorili su Nacionalni vikinški muzej koji zapošljava 184 djelatnika i godišnje ima preko 170 tisuća posjetitelja. Grad je to koji kao i Labin puno ulaže u mlade, pa su baš mladi osnova buduće suradnje na sportskom (rukomet) i glazbenom polju (učenici Umjetničke škole Matka Brajše Rašana)“, zaključio je gradonačelnik Glavičić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa