giovanni Sponza:

Problem neutvrđena granica pomorskog dobra (video)

0
Giovanni Sponza
Giovanni Sponza

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a Giovanni Sponza 7. ožujka je u Saboru sudjelovao u raspravi o Konačnom prijedlogu Zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske. Tom je prigodom, podsjetio da je trenutno važeći zakon donesen 2013. godine, do sada dva puta mijenjan, 2014. i 2016. godine, a od njegove primjene do danas na listu strateških investicija uvršteno je 36 projekata.

- Stava sam da moramo biti spremni istini pogledati u oči i postaviti si pitanje hoće li se doista novim Zakonom postići brža priprema i izvođenje strateških projekata?, kazao je Sponza napomenuvši da „investicijska klima i općenito uvjeti poslovanja u Republici Hrvatskoj već dugi niz godina nisu na potrebnoj i zadovoljavajućoj razini,  što uostalom potvrđuju i relevantne međunarodne institucije poput Svjetske banke u izvješću „Doing business“.

Saborski zastupnik IDS-a ustvrdio je kako postoji više uzroka za takvo stanje, a posebno je izdvojio nesređeno stanje u katastru i zemljišnim knjigama te neusklađeno stanje između katastra i zemljišnih knjiga.

- Problem je u tome, kazao je, što naš zemljišno-knjižni i katastarski sustav datira još iz doba Austro-Ugarske. To je tada svakako bio jedan moderan sustav, međutim nakon 150 godina svi ćemo se složiti da više nije adekvatan.

Nadalje, kazao je Sponza, problem je i neutvrđena granica pomorskog dobra.

- Jedan od problema vezan je i uz djelatnost Hrvatskih šuma i uz šumsko gospodarsku osnovu. Postoje slučajevi da se neke čestice na jedan potpuno netransparentan način, doslovce „preko noći“ uvrštavaju u šumsko zemljište, što dovodi do sudskih sporova, i time se usporavaju investicijske aktivnosti.

Govoreći o sporovima, Sponza je naglasio da „zbog nedovoljno jasnih i u praksi teško provedivih zakona dolazi do brojnih nepotrebnih te skupi sudskih sporova između države i jedinica lokalne samouprave, što također usporava investicijske aktivnosti.“

Sponza je napomenuo da postoji niz uzroka koji koče investicije u Hrvatskoj, a koje država mora riješiti. „Uz najbolju želju predlagača, sve dok su nam propisi nejasni i teško provedivi, dok ne uredimo i uskladimo katastarski i zemljišno-knjižni sustav, dok nam je administracija spora i neučinkovita, dok se pojedine institucije ne prestanu ponašati kao država u državi, dok državna razina ne prihvati općine – gradove – županije kao partnere nećemo imati osnovne preduvjete za provođenje strateških investicija.“

Dakle, zaključio je Sponza, novim zakonom neće se postići brža priprema i izvođenje strateških projekata, već se isto može postići jedino uređenim i efikasnim sustavom.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa