Bulić piše Plenkoviću:

Štetne posljedice zakona o pogrebničkoj djelatnosti trpjet će građani

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije uputio je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću otvoreno pismo, koje prenosimo u cijelosti.

"Na prijedlog Vaše Vlade u saborskoj je proceduri donošenje Zakona o komunalnom gospodarstvu. U Sindikatu se, nakon analize predloženih odredbi koje se odnose na groblja i ukope, zaista bojimo da će njegovo donošenje u predloženom obliku biti zadnji čavao u lijes pogrebnih poduzeća u vlasništvu lokalne samouprave. Kad je u vrijeme prethodne Vlade zakonski bio otvoren proces tržišne utakmice u osjetljivoj pogrebničkoj djelatnosti, naš je Sindikat javno upozoravao da je zapravo otvorena Pandorina kutija zla koja će i gradanima i zajednici donijeti niz problema.

I tada, kao i sada zagovornici zakonskih izmjena u tom dijelu se pozivaju na Direktive Europske Unije, ali svjesno prešućuju da one ništa ne zabranjuju, već samo preporučuju! Novi Zakon o komunalnom gospodarstvu, nažalost, potvrđuje sindikalne strahove jer pogrebna poduzeća (komunalna trgovačka društva) prisiljava na izuzimanje nekoliko djelatnosti koje sada obavljaju uz osnovnu i koje omogućavaju pružanje kompletne usluge na jednom mjestu, a odnose se na prijevoz, prodaju pogrebne opreme, cvjećarstvo, gradnju grobnica, klesarske usluge i dr.

Ako prođe ovaj Zakon, javno pogrebno poduzeće, uz obvezu održavanja groblja u koja su, valja istaći, uložena znatna sredstva zajednice, moći će raditi samo ukop pokojnika. Sve drugo spomenuto preuzet će privatnici. Štetne posljedice kako za društvo u cjelini tako i za gradane najprije će se manifestirati kroz socijalnu komponentu-otpuštanje radnika u javnih pogrebnim poduzećima, a onda kroz, posve izvjesno, na pogoršanje kvalitete održavanja do sada dobro održavanih groblja budući da će se vrlo brzo pokazati problem nedostatka prihoda po osnovi pružanja nekadašnjih drugih usluga, sada zakonski uskraćenih javnom sektoru u korist privatnog. Pridružujemo se svima onima koji procjenjuju da se ograničavanjem i nedozvoljavanjem obavljanja drugih pratećih djelatnosti uz komunaine, komunalnim trgovačkim društvima krše odredbe Ustava RH jer se onemogućava poduzetnička i tržišna sloboda i jednak pravni položaj na tržištu za sve poduzetnike.

Poštovani predsjedniče Vlade, znamo da Vas uvjeravaju u suprotno, ali, pogrebna poduzeća u vlasništvu lokalnih zajednica nisu monopolisti, već stabilizatori cijena, s, to treba posebno naglasiti, visokom razinom usluge građanima koji na to imaju pravo. Stoga, upravo za dobrobit tih građana, tražimo da se dobro sagledaju sve posljedice usvajanja novog Zakona o komunalnom gospodarstvu, odnosno da se ne stavlja van snage Zakon o pogrebničkoj djelatnosti, čime bi se i nadalje komunalnim društvima omogućio prijevoz i preuzimanje pokojnika, za što imaju sve potrebne dozvole i što uspješno i kvalitetno obavljaju na tržištu zajedno s privatnim subjektima.

Nadamo se da ćete, sukladno ovom našem apelu, poduzeti korake u pravcu koji će komunalnim trgovačkim društvima u vlasništvu lokalne samouprave omogućiti nastavak obavljanja i drugih dosadašnjih srodnih djelatnosti. Uvjereni smo da je krajnjim korisnicima Iakše i jeftinije ako cjelokupnu uslugu, od ukopa do izgradnje nadgrobnog spomenika, mogu dobiti na jednom mjestu", navodi se u otvorenom pismu koje potpisuje predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa