GLADIJATOR DAMIRA STRUGARA

Zimske tajne Arene, Kaštijuna i Lučke uprave Pula

0
Damir Strugar
Damir Strugar

I tako smo napokon u Istri doživjeli prvi pravi ovozimski snijeg! Palo ga je nešto malo i u Puli. Ali ne da prekrije sedam pulskih brežuljaka, nego da kojekakva politička zvjerka možda ostavi koji trag.

No, što se to u proteklih tjedan dana po ciča zimi u Puli uopće i moglo zanimljivog desiti? Niti se nešto posebno kopalo, niti je dnevni građevinski novinski bilten to objavio, a niti smo i mi o tome upoznati.

Međutim, ako se nije kopalo – kopat će se! Potvrdila je to i zamjenica pulskog velepročelnika za urbanizam, renesansu, komunalni sustav i modna pitanja.

"Osim uređenja Uspona Marijana Rotara provode se aktivnosti vezane i uz iznalaženje optimalnog rješenja za uređenje prostora Ozad Arene, koje se planira osmisliti kao popločana pješačka zona s novim urbanim sadržajima, info punktovima, terasama, hortikulturnim uređenjem, odnosno svim sadržajima koji doprinose atraktivnosti ambijenta pješačke zone!", otkriva nam veleumno i suhoparno birokratski buduću lijepu pulsku bajku, zamjenica gorespomenutog veleštovanog velepročelnika.

Kada će se provesti te aktivnosti vezane uz „iznalaženje optimalnog rješenja“ – samo nebo zna! A možda i Bog Otac ili istarski Veliki Vođa. No, za svaku je pohvalu da se netko u gradskoj Upravi sjetio da je naš najveći ljubitelj domaćeg filma Tito preminuo prije 38 godina, pa bi sad eto bila prava prigoda da se napokon uredi katastrofalni, ofucani i jadni okoliš oko Arene, koji od tada nije diran.

Možda netko bude i toliko hrabar pa predloži da se oboji i ruzinava ograda koja okružuje Arenu, mada ja osobno mislim da to spada u tjedan selekcije „Science fiction“ filmova.

Iako je pulski urbanistički velepročelnik svojedobno najavio da prvo, prije turističke sezone, kreće projekt uređenja Uspona, a potom nakon turističke sezone i uređenje površine Ozad Arene, upitno je da će se takvi rokovi ispoštovati, no na jesen bi konačno ipak trebalo krenuti uređenje okoliša spomenika. Ako, ako...

ŽCG Kaštijun sa navodno otvorio

No, ne budimo toliko sitničavi! Važno je da se radi, pa makar se i ne znalo točno kada, gdje, kako ili zašto. Evo, tako se naprimjer, odradilo i svečano otvorenje Županijskog centra za gospodarenje otpadom „Kaštijun“. Bez pompe, bez visokih i značajnih gostiju, bez novinara i TV kamera, bez svečanog rezanja vrpce od strane Velikog Vođe, Vječnog Vođe ili njihovih bezličnih izaslanika.

Čovjek bi pomislio kao da se nečega stide ili da se možda „Kaštijun“ ipak nije otvorio? Radi se ipak o specijalnom i tajnom projektu na čijem čelu je izvjesni Darko Višnjić, operativac vladajućih za posebna poduzeća i jedan od najvećih vojvođanskih proizvođača vina.

Nakon što je u Puli rukovodio Vodovodom, pa u Rijeci bio šef regionalnog centra za Hrvatske vode, agilni Višnjić je proizvevši na tisuće litara kvalitetnog rizlinga u Vojvodini, skočio i do Pule i preuzeo vruću stolicu direktora pulskog „Kaštijuna“.

Kako i zašto, odnosno zbog čega, jer je dotadašnja upraviteljica Kaštijuna sasvim pristojno odrađivala svoj posao, samo on zna! Ali da je nekoga u vlasti debelo zadužio – znaju i galebovi koji kopaju po smeću razasutom uokolo Kaštijuna.

Šta će se dalje odvijati oko velikog istarskog (ne)otvorenog centra „Kaštijun“ teško je reći, jer je cijeli projekt zavijen velom tajne! Mada me pojedini inžinjeri elektrotehnike uvjeravaju da je tamo glavni problem s električnom energijom jer „Kaštijun“ navodno nema adekvatno napajanje kvalitetnom strujom. Ne znam i ne usudim se donositi zaključke, ali uz čašicu vojvođanskog rizlinga i dalje pomno pratim tajanstvenu situaciju najvećeg istarskog odlagališta za mehaničko – biološku oporabu otpada.

Neobično Upravno vijeće Lučke uprave Pula

No, ima i projekata koji su svakako za javnu i opću pohvalu! Naime, direktor Zračne luke Pula Svemir Radmilo i ravnatelj Lučke uprave Pula Donald de Gravisi predstavili su nedavno zajednički projekt "Intermodalna povezanost putnika između luka i zračnih luka", odnosno INTER-PASS – Intermodal Passengers Connectivity between Ports and Airports.

Riječ je o projektu koji za cilj ima poboljšavanje povezanosti između morskih luka i zračnih luka u jadransko-jonskoj regiji kako bi se time poboljšao protok putnika, uglavnom putnika i turista s kruzera, u dostizanju turističkih odredišta smještenih na jadranskoj i jonskoj obali za vrijeme glavne turističke sezone.

Pulski aerodrom bi tako trebao dobiti 192 tisuće eura koji će biti utrošeni na bolje povezivanje s Pulom i pulskom lukom i to kroz nabavku novih autobusa. Lučka uprava Pula će za svoje aktivnosti dobiti 166 tisuća eura, koje se odlično uklapaju u planove izgradnje pomorskog putničkog terminala u Pulskom zaljevu.

Nema sumnje da je veliki doprinos u ovom projektu dalo i tročlano Upravno vijeće Lučke uprave Pula. Koje doduše veze nema s morem i pomorstvom, ali je više nego stručno i obrazovano da sjedi u njemu. Tako je predsjednik Upravnog vijeća profesor doktor matematike, koji u svom životopisu navodi da je član IDS-a. Drugi član Upravnog vijeća Lučke uprave Pula je javnobilježnički vježbenik i ne navodi da je član IDS-a. Međutim, naglašava u svom životopisu da mu je cilj pronaći posao koji će odgovarati njegovim željama, sposobnostima i obrazovanju, te mu omogućiti napredovanje u karijeri. Treći član Upravnog vijeća je direktor Poslovno informacijskog sustava d.o.o. iz Uljanika. Koji navodi u životopisu da ima vještinu javnog nastupa, a posjeduje i vozačku dozvolu B kategorije. Da li je u direktnom sukobu interesa, jer sudjeluje u aktualnoj priči oko „preraspodjele pulskog akvatorija“ između Uljanika i Lučke uprave Pula, ne navodi u životopisu – ali zaključite i sami!

„Pa kao da sam ja imao ikakve veze sa pumpjerima kada me stranka na vlasti instalirala na mjesto predsjednika Upravnog vijeća Vatrogasne postrojbe Pula! Ali sam se odgovorno prihvatio vatrogasnog šmrka i tog zadatka! Uz borbeni poklič: „Vatru gasi – brata spasi!“ – rekao je tihim glasom u povjerenju, da ga ne čuju stranački šefovi, svojedobno poznati pulski sportaš, šarmer, berekin i galeb. I potom u roku od minute poprašio vatrogasnim aparatom brojna zapaljena pulska ženska srcaNe znam samo što su na to rekli prvi vatrogasci Istre Dino Kozlevac i Valter Drandić? Moram ih pitati. (Damir Strugar)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa