zoran antičević

Kako je poklik 'HDZ lopovi! Lopine!' postao modni trend

0
Foto: YouTube
Foto: YouTube

1. NASTANAK 

Šetajući Porečom, Marko Starčić zapazi uobraženo lice Andreja Plenkovića što je stajao okružen novinarima ispred gradske općine. Marko zastade osjetivši bijes pred tom političkom bakterijom koja je suvremeni uzročnik hrvatske ekonomske bolesti, kuge neimaštine što je protjerala njegove najdraže prijatelje iz države. Ne uspjevši suzdržati gnjev, on prsne iz njega poput gnoja iz upaljenog prišta: 

-HDZ lopovi! Lopine! – poviče te nastavi šetati dalje, no policijski ga inspektor uhvati za rukav te ga zatraži osobnu iskaznicu. 

Nekoliko sati kasnije, policijski službenik je pokucao na vrata obitelji Starčić i dostavio napisanu prekršajnu prijavu protiv Marka. Mladić je to snimio mobitelom i objavio na Facebooku želeći prikazati obilježja političkog totalitarizma u Hrvatskoj, no stvari su se otele kontroli. Slučaj su prenijeli gotovo svi mainstream mediji, a Marko je postao zvijezda tjedna. 

U početku se činilo kako je riječ o prostom tragikomičnom događaju visokog intenziteta, no uskoro je poklik prepoznat kao potisnuti krik hrvatskog naroda kojeg je svatko htio ispustiti iz grla, sudeći prema komentarima na društvenim mrežama. Markove riječi uperene Plenkoviću postale su simbol otpora ekonomskom agresoru, uzročniku iseljenja 200 000 mladih Hrvata iz domovine (što je obilježje države zahvaćene ratom). 

Nedugo nakon incidenta, tiskane su majice s natpisom ,,HDZ lopovi! Lopine!''. Potražnja za njima je bila velika, a u njoj je nastupio i zastupnik Ivan Pernar u Hrvatskom saboru. Majice s tim logom su postale modni trend koji još traje. Još se uvijek štampaju u različitim bojama, ali s istim natpisom. Ljudi se i danas vrlo rado fotografiraju u njima te takve fotografije i dalje objavljuju na društvenim mrežama. 

2. RETROSPEKCIJA 

Ukoliko retrospektivno sagledate incident, doima se kako su spomenuti poklik i novi modni trend izrazito zasmetali Plenkoviću, iako je bila u pitanju čista sloboda izražavanja. Ipak, guzohvat šefa Europske komisije, gospodina Junkera, koji se zbio dva mjeseca kasnije, nije nimalo zasmetao Andreju Plenkoviću, iako se mogao protumačiti kao seksualno napastovanje. Čudno, zar ne? 

,,Zakon se treba provoditi'' hladnokrvno je prokomentirao Plenković slučaj Marka Starčića, dok je slučaj Junkerovog guzohvata prokomentirao zarumenjelih obraza ,,On se inače voli grliti i ljubiti. Tako da je to simpatično s njegove strane''. 

Uvjerite se: https://www.youtube.com/watch?v=_ZDYRa6LWyI 

3. USKORO SUĐENJE 

Zbog kontraverznog događaja, Marko Starčić ima zakazano suđenje 21. 2. 2018. s početkom u 10 h, u gradu Pazinu. Presuda će kristalno čisto pokazati u kakvom društvu živimo. Marku nije problem platiti kaznu već je iznenađen razlogom zbog kojeg je kažnjen. 

AUTOR: Zoran Antičević, hrvatski književnik

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

NOĆNI/A RECEPCIONAR/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

MESAR/ICA

Do: 30.06.2022.

LABIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA