Novost u Vodnjanu: Počinje tečaj održavanja okućnica

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

Pučko otvoreno učilište Vodnjan od 29. siječnja započinje s novim ciklusom upisa polaznika u programe. Pored uobičajenih programa, ove godine Učilište uvodi jednu novinu – program za osposobljavanje za poslove održavanja okućnica i bazena. Radi se o verificiranom programu od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, stoga se nakon položenog završnog ispita novo zanimanje upisuje u e-radnu knjižicu. Program osposobljavanja traje 190 sati (52 sata teorije, 38 sati vježbi i 100 sata praktične nastave). Grad Vodnjan sufinancirat će svim polaznicima s područja Vodnjana koji uspješno polože završni ispit troškove pohađanja programa.

Poslovi održavanja okućnica i bazena zahtijevaju određenu razinu stručne osposobljenosti iz područja vrtlarenja i održavanja bazena. Porast životnog standarda i razvoj turizma stvaraju potrebu uređenja okućnice i izgradnje bazena, a time i potrebu za radnicima s kompetencijama za obavljanje navedenih poslova. Primjena osnovnih alata, uređaja i sredstava za održavanje okućnica i bazena s obzirom na mogući utjecaj na okoliš i čovjeka je odgovoran posao koji zahtjeva određenu razinu stručnosti, što ovaj program polaznicima i pruža.

Kompetencije koje polaznik stječe završetkom programa su razlikovanje osnovnih vrsta i karakteristika biljaka za vrtni uzgoj, korištenje odgovarajućih postupaka u oblikovanju i njezi uzgojnih oblika vrtnog bilja, korištenje osnovnih alata, strojeva i sredstava za uzgoj bilja na ispravan i siguran način, primjenjivanje osnovnih tehnika održavanja bazena i čišćenja bazenske vode koristeći pribor i sredstva na ispravan način, te primjenjivanje pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prve pomoći.

Prijave i upisi na natječaj su otvoreni od 29. siječnja do 16. veljače. Prijave i upisi se obavljaju osobno u Učilištu, Portarol 31, Vodnjan, radnim danom od 8 do 16, a početak nastave je predviđen u veljači. Za više informacija, tu su web stranica Učilišta www.pou-upa-vodnjan.com, mail adresa uciliste.vodnjan.dignano@gmail.com i broj telefona 052/512-540.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa