Drevna istarska župa: U sjeni zvonika stasale su generacije

0
Foto: Glas Koncila
Foto: Glas Koncila

Malo staro mjesto koje svojim povijesnim značajem, ali i današnjom živošću ima važno mjesto u istočnom dijelu našeg najvećeg poluotoka jest Barban, smješten na brežuljku u blizini ušća rijeke Raše u more. Kada se pristupa tom mjestu doživljava ga se u njegovoj paradoksalnosti: prvo se susreću moderna škola i poduzetnička zona sa staklenim građevinama, no dolaskom u samo središte mjesta glavnu riječ ima kamen, stare zidine koje su u srednjovjekovlju štitile dobro utvrđeni Barban, piše Glas Koncila.

Nikada u Barbanu nije živjelo više od nekoliko stotina ljudi, ali je zbog svojega položaja i bogate povijesti ostao središtem općine sve do danas. U općini danas živi oko 2800 ljudi iz 30-ak sela i zaselaka Barbanštine, donosi Glas Koncila.

Nedjeljom se u središtu mjesta može susresti djecu, mlade roditelje, starije. Za svakoga ima mjesta u Barbanu, a 235 stanovnika – koliko ih je upisano prema posljednjem popisu stanovništva – zadovoljno je i dostupnošću usluga. Oko glavne Place smjestile su se pošta, banka, ljekarna, liječnička ordinacija – sve potrebno za ugodan život.Toj kvaliteti života, posebice onoj u duhovnom smislu, pridonosi otvorenost koju njeguje i župna zajednica sv. Nikole, drevna istarska župa koja se spominje već u 8. stoljeću, piše Glas Koncila.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa