Niti sam Hrvat niti Slovenac, smatram se Istrijanom

0

Slovenac David Šav iz mjesta Škudelin, kategorički odbija ponudu slovenske vlade koja nudi do 100.000 eura za četveročlanu obitelj ako se odluče iseliti iz kuća koje su na hrvatskom teritoriju

I dok Joško Joras nema komentara na odluku slovenske vlade koja nudi do 100.000 eura za četveročlanu obitelj ako se odluče iseliti iz kuća koje su na hrvatskom teritoriju, stanovništvo koje živi uz granicu je podijeljeno oko tog prijedloga. Dok neki pozdravljaju odluku te pronalaze sve načine kako bi došli do ponuđenih novaca, Slovenac David Šav iz mjesta Škudelin, kategorički odbija tu ponudu, piše 24sata.

 - Iako sam rođeni Slovenac, niti za milijun eura neću u Sloveniju. Neke se stvari ne mogu kupiti. Imamo još otvorenih računa, čak i sa slovenskom vladom, još od 1992. godine kada smo tražili dvojno državljanstvo, a nismo ga dobili jer smo se morali odreći hrvatskog državljanstva. Prekinuli smo odnose s njima i ostali na hrvatskoj strani, i ostat ćemo i dalje - rekao je David, koji u mjestu uz granicu živi sa svojom obitelji. Iako rođen u Kopru, već s tri godine se preselio u Hrvatsku s obitelji.

- Čuo sam da se nude neke pare obiteljima koje bi se htjele preseliti u Sloveniju, ali još nismo dobili ponudu sa slovenske strane, i nitko do sada još nije bio kod nas. Ako se imamo prodati, prodat ću se sigurno skuplje, ali neke stvari se ne daju kupiti nikakvim novcem. Nisam niti Hrvat niti Slovenac, smatram se Istrijanom - rekao je Šav. Kaže da je Istra jedina regija koja se prostire na Sloveniju, Italiju i Hrvatsku. - Mama mi je na pola Talijanka, tata je Slovenac, a ja živim u Hrvatskoj. Moja obitelj je miješana. Moj tata je cijeli život davao doprinos da bi se izgradila bolnica u Izoli, a kada mi treba neki pregled, moram ga sam platiti u Izoli, jer ako idem liječniku u Hrvatskoj, puno mi je dalje. Izola mi je 15 minuta autom, Pula 50 minuta, a Rijeka sat i deset minuta. Moja obitelj se ne seli iz Hrvatske, to sigurno - kategoričan je Šav. Ovih dana predstavnici slovenske vlade obilaze pogranična područja i razgovaraju sa stanovništvom.

- Znate što! Za 100.000 eura razmislio bi i o promjeni spolnog opredjeljenja, pa tako razmišljam i o toj odluci. Ako mogu zadržati kuću u Hrvatskoj, a živjeti u Sloveniji, razmislit ću o tome, iako za 100.000 eura ne mogu nekretninu kupiti u Sloveniji - rekao je jedan mještanin za 24sata

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa