Na markatu kod Sinapa: Burek rade muški!

0
Sinap i Beineza Hodža
Sinap i Beineza Hodža

Na Šar Planini, tromeđi Kosova, Albanije i Makedonije, ima nekoliko sela u kojima žive Goranci, mala zajednica sa specifičnim običajima, jezikom i poviješću. Jedan od njih, prije više od 25 godina došao je u Labin i otvorio buregdžinicu, koju i dan danas uspješno vodi sa suprugom Beinezom.

„Od koga ste naučili raditi tako ukusan burek, od none?“, pitamo ga, obzirom da mnogi tvrde da je burek „na markatu kod Goranca“ najbolji u Labinu. „Od noneta. Kod nas muški rade burek“, pojašnjava nam Sinap običaje Goranaca. „A u čemu je onda tajna dobrog bureka“, pitamo ga, a on nam tajnovito odgovara samo jednom riječju: „Majstor!“ „Koliko bureka dnevno prodate?“, zanimalo nas je dalje, ali ponovno dobivamo misteriozni odgovor: „Uvijek se nešto vrti.“

Najveći je promet tijekom školske marende, kaže nam naš sugovornik, a osim bureka, dobro idu i male pice. „Uvijek tople i freške“, dodaje Beineza. Na kraju, pitamo ga što bi poručio Labinštini. „Dolazite i dalje kod nas na tople i freške bureke i pice. Nećete pogriješiti“, kazao nam je Sinap. (Tekst i foto: Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa