afera paradise papers

Finski novinari istražuju Danka Končara zbog poreznih oaza

0
Foto: Index
Foto: Index

U velikoj aferi Paradise Papers na površinu je isplivalo i prvo ime jednog Hrvata, i to ne bilo kojeg. Naime, u dokumentima koji su procurili nalazi se i ime Danka Končara, jednog od najbogatijih Hrvata, piše Index.

S Končarom povezane tvrtke inače u istarskoj se javnosti spominju u kontekstu investicija u turizam, naročito Brijuni Rivijeru. Podsjetimo, nedavno je Končar u pulskoj gospodarskoj komori izjavio: "Zadnje prepreke oko mega turističkog projekta Sveta Katarina-Monumenti u Puli su otklonjene nakon što je prije mjesec dana tvrtka Kermas ulaganja dobila građevinsku dozvolu za prvu fazu izgradnje marine na otočiću Sveta Katarina, čime će u praksi započeti realizacija golemog projekta Brijuni Rivijera koji će istarski turizam unaprijediti na višu razinu."

Novinari iz Finske detaljno su istražili Končarovo poslovanje, jer su upravo tamo smještene rudarske tvrtke Afarak i Kermas, kroz koje Končar obavlja većinu poslova. Afarak i Kermas imaju većinske udjele u rudnicima kroma i cinka u Južnoj Africi te tvornicama željeza, a ured uz Finsku imaju i na Malti te u Južnoafričkoj republici, piše Index.

Kako navodi yle.fi, moguće je da je Končar skrivao svoj utjecaj u kompaniji i to godinama, a radi se o kompaniji čijim se dionicama trguje na burzi u Helsinkiju. Zbog navedenog je moguće da je Končar napravio prekršaj poslovanja na burzi, donosi Index.

Končaru se na teret navodno stavlja zloporaba korištenja povlaštenih informacija, no on demantira sve optužbe. Portal yle.fi piše i kako je istraživanje otkrilo i da je Končar koristio niz poreznih oaza.  Dodaje se i kako su manjinski dioničari posljednjih mjeseci u sukobu s Končarom te kako su zatražili da od njih otkupi dionice, piše Index.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa