Eleonora Lenić i Alina Subašić najbolje čitaju naglas

0

Eleonora Lenić i Alina Subašić pobjednici su ovogodišnjeg gradskog natjecanja u čitanju naglas za učenike od 3. do 8. razreda osnovne škole. U Mjesecu hrvatske knjige, nacionalnoj manifestaciji koja se održava od 15. listopada do 15. studenog Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež i Narodna knjižnica i čitaonica "Vlado Gotovac" Sisak organiziraju 5. Natjecanje u čitanju naglas za učenike 3. – 8. razreda osnovne škole. Gradska knjižnica i čitaonica Pula, kao županijska matična knjižnica, priključila se organiziranjem gradskog natjecanja, i slijedom toga županijskog natjecanja u čitanju naglas.

Sudionici se natječu u dvije starosne kategorije: mlađa (učenici 3., 4. i 5. razreda) i starija (učenici 6., 7. i 8. razreda), predstavljaju knjigu po vlastitom izboru, uz preporuku učitelja mentora, školskog ili dječjeg knjižničara, a u obzir dolaze isključivo prozna djela hrvatske i strane književnosti primjerena uzrastu natjecatelja. U ovogodišnjem gradskom natjecanju u čitanju naglas sudjelovalo je ukupno 12 učenika (7 u mlađoj i 5 u starijoj kategoriji), koje je pripremilo 11 mentora.

Članovi prosudbene komisije, koja je odlučila o najboljim natjecateljima, bili su: Aleksandar Bančić, dramski pedagog iz Dramskog studija Istarskog narodnog kazališta, Sandra Išić, učitelj radni terapeut iz Dnevnog centra za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula, Nadija Crkvenac, knjižničarka Dječjeg odjela Gradske knjižnice i čitaonice Pula, i Ivor Muješić, prošlogodišnji pobjednik županijskog natjecanja u čitanju naglas u mlađoj kategoriji i dobitnik nagrade publike na nacionalnom natjecanju.

Prosudbena komisija ocjenjivala je kreativnost uvodnog dijela, jasnoću i razgovjetnost čitanja, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu i sveukupni dojam. Najuspješniji u mlađoj kategoriji bila je Eleonora Lenić iz OŠ Vidikovac, drugo mjesto osvojila je Ani Kondić iz OŠ Stoja, a treće mjesto Valentina Crvenković iz OŠ Šijana, dok je u starijoj kategoriji prvo mjesto osvojila Alina Subašić, učenica OŠ Veli Vrh, Maja Šebelić iz OŠ Stoja drugo, a Matej Uka iz OŠ Monte Zaro treće mjesto.

Iznimnu pripremljenost i odlične nastupe ostvarili su i ostali natjecatelji: Korina Benčić iz OŠ Veli Vrh, Tin Božić iz OŠ Monte Zaro, Ena Griparić iz OŠ Centar, Lucija Vitasović iz OŠ Divšići, Filip Raponja iz OŠ Vladimira Nazora Krnica i Sergej Žiković iz OŠ Šijana, koje su pripremili mentori: Sandra Novoselić, Vedrana Majstorović, Vladimir Papić, Biljana Matković, Dragica Pršo, Amadea Draguzet,Branka Mamula, Maja Damijanić, Martina Valić, Jasna Žabčić, Zoran Bjelopetrović

Pobjednici gradskog natjecanja u čitanju naglas predstavljat će Pulu na županijskom natjecanju koje će biti održano u petak, 3. studenoga 2017. godine u 10 sati u Središnjoj knjižnici. Ovaj program organizira se s ciljem poticanja i popularizacije knjiga, čitanja i čitanja naglas, razvijanja ljubavi prema knjizi i čitanju kao kvalitetnom načinu provođenja slobodnog vremena, unapređenja čitalačkih sposobnosti učenika, naglašavanja čitanja kao temelja cjeloživotnog obrazovanja, poticanja usmenog izražavanja i razvijanja motivacijskih sposobnosti.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa