U Umagu video nadzor zbog nasavjesnog odlaganja otpada

0
Foto: TV Istra
Foto: TV Istra

Kako bi smanjili sve češće nasavjesno odlaganje otpada, umaško komunalno poduzeće 6. Maj na pojedina će odlagališta postaviti video nadzor. Iz tvrtke ističu kako su za ovom metodom posegnuli iz razloga što se brojni korisnici još uvijek ne pridržavaju pravila selektivnog odlaganja otpada, zbog čega njegova daljnja obrada više nije moguća, javlja TV Istra.

Kazne se kreću i do nekoliko tisuća kuna, a najčešći su prekršitelji vlasnici i korisnici ugostiteljskih objekata.

Nerijetko se događa da se otpad odlaže, očito bez ikakvog reda, ili u krive spremnike, pa stare perilice, bojlere, ili djelove namještaja nalazimo svugdje, iako za to postoje reciklažna dvorišta.

Građani koje smo zatekli, kažu, recikliraju otpad, no slažu se da je potrebna strožija kontrola za one koji ne mare gdje će i što baciti. Neki ističu kako bez uvođenja kazni, očito neće biti ni reda.

Na području Bujštine od strane komunalnog poduzeća do sada je postavljeno 500-tinjak eko otoka te podijeljeno gotovo 9 tisuća kanti za obiteljske kuće. Način selektivnog prikupljanja otpada uskoro će utjecati i na buduću cijenu odvoza smeća, sukladno Uredbi o gospodarenju otpadom, cijena odvoza smeća ovisti će o količini miješanog otpada – što ga bude više, i cijena će biti veća, javlja TV Istra.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa