'Stražarimo nad noćnim nebom i otkrivamo opasne asteroide'

0
Foto: 24sata
Foto: 24sata

Nevjerojatan je osjećaj što nam je Međunarodna astronomska unija priznala pronalazak novih asteroida. To je svojevrsni vrhunac mojih znanstvenih aktivnosti, uzbuđeno govori Sonja Škovrc (16), rekao je za 24sata.

Ova je učenica 3. razreda karlovačke Gimnazije nedavno s kolegama i mentorima međunarodne škole Visnjan School of Astronomy otkrila deset novih asteroida u Sunčevu sustavu.

Svaki početak, pa tako i ovaj, nije jednostavan.

- Bilo me je strah hoću li moći to raditi jer prije se nisam bavila takvim stvarima - kaže Sonja.

Međutim, brzo se opustila.    

- Mentori su nadgledali naš samostalan rad. Iako mi je bilo zanimljivo kontrolirati teleskop, primarno sam mjerila objekte - kaže Sonja, koja je imala mnogo posla.

- Osim mjerenja, kontrolirala sam karte predviđenih položaja objekata i uspoređivala putanje novopronađenih objekata s objektima iz kataloga - kaže Karlovčanka.

A ovaj posao iziskuje i malo drugačiji bioritam. No za mladu gimnazijalku to nije bio problem.

- Dnevni raspored mi nije predstavljao problem, tako da sam nakon dva dana u Višnjanu prihvatila doručak u 2 ujutro kao nešto prirodno - rekla je kroz smijeh.

Sonju je astronomija počela zanimati tijekom osnovne škole, a voljela bi se u tom smjeru školovati i u budućnosti raditi.

- San mi je školovati se na Harvardu ili (MIT-u) Massachusetts Institute of Technology na Cambridgeu, a cilj raditi u NASA-i, no ne znam hoće li mi se to ostvariti – rekla je Sonja dodajući kako je temeljna znanja o astronomiji, svemiru, planetima i Sunčevu sustavu sama naučila istraživanjem i čitajući.

- Ovo što smo radili u Višnjanu je jedan mali dio sveukupnog istraživanja kojim smo utvrđivali postojeće asteroide. Teoretski smo tražili potencijalno opasne asteroide. To ne znači stvarno opasne, eventualno one koji su blizu Zemlje i koji bi teoretski jednog dana možda mogli doći u kontakt. Fascinirana sam kampom jer sam imala priliku tražiti nove objekte koji su potencijalno korisni u budućnosti, ako će se ikad koristiti kao izvor materijala i sirovine. Istraživanje i traženje novih objekta teleskopom, snimanje neba i mjerenje objekta koji se kreću u odnosu na zvijezde oduševljava me i potpuno obuzima - kaže Sonja.

Učenici i mentori su tijekom edukacijskih programa iz projekta “Zajedno smo jači”, koji je trajao od 12.do 26. kolovoza ove godine, otkrili ta nebeska tijela, a stigla je i potvrda iz Centra za mala tijela Međunarodne astronomske unije.

“Pronađena tijela su u sazvježđu Vodenjaka, a sve je otkriveno teleskopom promjera jednog metra s nove astronomske osmatračnice na Tičanu, i to tijekom potvrdnih mjerenja potencijalno opasnih objekata iz NEOCP liste Međunarodne astronomske unije”.

Voditelj znanstveno-edukacijskog centra Višnjan, Korado Korlević, ponosan je na uspjeh tima, koji je predvodio Enrico Pettarin iz Italije.

- Pronađeni asteroidi su veličine planine, tj. promjera jednog kilometra. Otkriveno je deset novih tijela u Sunčevu sustavu, a od njih je petoro pronašla grupa učenika - rekao je Korlević, a onda iznio i planove za budućnost:

- Potrebno je dalje izmjeriti im položaj još jednom tijekom ove godine kako bi im se bolje odredila staza i moglo ih se pronaći iduće godine. Od ovih pronađenih, ni jedan nije opasan. Što se tiče nastavka tog posla, uz edukaciju mladih, na novoj se zvjezdarnici vrše modifikacije na teleskopu i nabavlja oprema kako bi se u sljedećih pet godina mogla pružati kvalitetna podrška svjetskoj zajednici u praćenju potencijalno opasnih tijela.

Iako mnogi asteroide vide kao prijetnju, Korlević ima drugačije viđenje:

- U dalekoj budućnosti ta će tijela (asteroidi) biti naši rudnici – rekao je za 24sata.     

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa