5. VISUALIA FESTIVAL

Svjetleći bubnjari Spark! LED Drummers predvodili Lightour kroz Pulu

0

Svih 15 instalacija Visualia Festivala raspoređenih po užem gradskom središtu osvijetlile su sinoć Pulu točno u 20 sati, a program svečanog otvorenja 5. pulskog festivala svjetla posve je ispunio Forum, srce staroga grada. Otud je rijeka ljudi krenula na Lightour kroz osvijetljeni grad, predvođeni atraktivnom britanskom bubnjarskom skupinom Spark! Led Drummers. Druga večer bit će u znaku mappinga, a završna subotnja posvećena nastupu britanskog dvojca Lords of Lightning i noćnoj gradskoj utrci, X-ici, s Arenom kao središnjim mjestom događanja. Stalni postav svjetlosnih i mapping instalacija u gradskom središtu obilježit će sve tri festivalske večeri, od 20 sati do ponoći.

Program otvorenja festivala u simpatičnom umapiranom i svemirskom izdanju režirali su Dean Gotal i Frano Novljan, a animacije potpisuje Saša Đuračić Undertoon. Novo izdanje trodnevnog, najvećeg festivala svjetla u Hrvatskoj i sve posjetitelje pozdravili su pulski dogradonačelnik Robert Cvek, direktor Festivala Marko Bolković i direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj.

Bio je to pravi uvod u premijeru novog video mappinga „Lunar“ koji prati konstrukciju pročelja novoobnovljene zgrade na Forumu, na broju 8, a sufinanciran je iz Fonda za razvoj turizma Ministarstva turizma u sklopu projekta „360° 3D Mapping Forum“. „Lunar“ prikazuje zgode robota Roovera u sastavljanju i slanju rakete na Mjesec, što se tematski oslanja na Team Synergy Moon i međunarodno natjecanje Google Lunar Xprize za sigurno slijetanje robota na površinu Mjeseca.

Cijela priča o Google Lunar XPrize proizlazi od udruge Vidulini koja je 2009. godine pokrenula Istarski svemirski program – prvi hrvatski svemirski program čime je i počela popularizacija i promocija astronautike kao važne karike u životu i radu "svakog običnog čovjeka" na našem prostoru. Godine 2010. Astronomska udruga Vidulini ulazi u međunarodni TEAM SYNERGY MOON koji se u sklopu Google Lunar XPrize natječe za glavnu nagradu i slijetanje prve privatne misije na Mjesec. U finalu natjecanja danas se nalazi svega 5 od početnih stotinjak timova, a TEAM SYNERGY MOON je jedan od tih pet. U Hrvatskoj tehnički dio (okosnicu TSM) posla rade i provode članovi, suradnici i partneri Astronomske udruge Vidulini. Marino Tumpić predsjednik AUV voditelj je Istarskog svemirskog programa.

Ideju i priču mappinga Lunar razradili su Igor Vasiljev i Marko Bolković, dok mappiranu animaciju i glazbu potpisuje pulski umjetnik Saša Đuračić - Undertoon. Predstavljeni su i umjetnici iznenađenja  Anthony Burić i Lino Matijaš, učenici Škole za odgoj i obrazovanje u Puli, čiji su crteži svemirskih motiva korišteni u animaciji.

- Riječ je o suradnji s djecom i mladima s teškoćama u razvoju, koji su od početne razrade ideje animacije zadatku pristupili s oduševljenjem i vrlo odgovorno, prateći sve novosti vezane uz ovogodišnji Visualia Festival, motivirani da i oni javnosti pokažu svoju kreativnost i inovativnost. Osobe s razvojnim teškoćama dio su naše zajednice i ovime smo ih željeli predstaviti, njihove stvaralačke mogućnosti i vrijednosti kojima mogu pridonijeti razvoju svoje zajednice, pojasnio je Bolković.

Mentorice mladih umjetnika iz Škole za odgoj i obrazovanje, pedagoginja Vanja Marković i edukacijska rehabilitatorica Kristina Buić-Modrušan, zahvalne su udruzi Sonitus što je prepoznala kreativni potencijal njihovih učenika. „U fokusu Sonitusa uvijek je inovativnost, što su ovoga puta pokazali i progresivnim stavovima o jednakosti svih ljudi. Iako je riječ o normalnim civilizacijskim dosezima, to je u našem društvu, nažalost, i dan-danas u praksi teško ostvarivo. Zahvaljujemo im se što su nam omogućili da se i naš glas ne samo čuje, već i vidi projiciran u najvećem formatu do sada“, poručile su mentorice.

Sugrađanima i gostima grada svjetski priznat umjetnik svjetla, Puljanin Dean Skira predstavio je, osim posebne igre Uljanikovih Svjetlećih divova, i svoj novi svjetlosni paviljon „Twisted“. Postavljen u Istarskoj ulici privukao je brojne znatiželjnike.

Ovogodišnja je festivalska premijera i „Point of View“, nova svjetlosna instalacija Marka Bolkovića i Visualia Group postavljena u Domu hrvatskih branitelja, a mnoge je privukla i instalacija iznenađenja na Portarati – svjetlosni automobil „FireFly“ Danila Vujisića i Visualie Group. Na Portarati je i „Laser Harp Q“, interaktivna zvučna i svjetlosna instalacija umjetničkog kolektiva Circus Lumineszenz iz Austrije. Elektronički glazbeni instrument u obliku trodimenzionalne kocke svira i svijetli kada laserske zrake ometu pokreti tijela u prolazu. Svirati se može na četiri okvira, ugođena na isti ton, što omogućava kolektivnu kreaciju.

Giardini su oživjeli instalacijom „Visualia Tree“ kolektiva Visualia Group. Riječ je o stablu koje na zagrljaj odgovara glasovnom porukom te stvara pravu glazbenu i svjetlosnu predstavu. Vodenu fontanu na Danteovom trgu krasit će svjetlosna instalacija „Wishing Well“ koju potpisuju Marko Bolković, Igor Vasiljev i Visualia Group. Na svaki novčić bačen s ponekom željom fontana zahvaljuje raskošnim svjetlosnim performansom. Svi ovdje prikupljeni novčići pomoći će da se nekom potrebitom također ispuni želja. Humanitarni karakter, naime, prati Visualia Festival od njegovog začetka. Na Trgu sv. Tome kod katedrale navečer se pali „LightBox“, interaktivna video mapping instalacija koju su Puljani imali prilike vidjeti na Visualia Festivalu prošle godine, a omogućava manipulaciju videom bilo kojim predmetom stavljenim na osvijetljenu površinu LightBoxa. Autor Goran Goldin, osnivač umjetničkog kolektiva LiteMotif, poznati je programer i VJ umjetnik jedan od najzaslužnijih za proširenje i unapređenje VJ kulture na ovim prostorima.

U Kandlerovoj ulici video mapping „Invisible Window“ u izvedbi Visualia Group posjetiteljima je otvorio prozor u pulsku katedralu, otkrivajući ljepotu njezine unutrašnjosti. Doživljaju se pridružuje i stalni mapping mural „Noordung's Flight“ na zidu stare tvornice u Kandlerovoj, koji prikazuje portret i skice radova Hermana Potočnika (Noordunga), pionira astronautike i inženjera za raketnu tehnologiju rođenoga u Puli. Autori su članovi mladog kolektiva Chthonica, troje multimedijalnih umjetnika koji su se upoznali upravo na Visualia Festivalu i otada surađuju na brojnim projektima.

U Titovom parku bit će raspoređene interaktivne svjetlosne i mapping instalacije „Light Oscillator“ te „Lighting Postcard“ koja je rezultat polaznika radionica VisuaLab - VJ &Mapping. „Light Oscillator“ kinetička je svjetlosna i zvučna skulptura Slovenca Tilena Sepiča inspirirana oscilacijama i kretanjima od atoma do planeta i svemira, ali i ekonomskih i društvenih oscilacija u svakodnevnom životu. Sinkronizacijom svjetla i zvukova iz prirode proizvodi se meditativna atmosfera. Tilen Sepič je multidisciplinarni dizajner, umjetnik novih medija i promicatelj opensource kulture. „Lighting Postcard“ velika je svjetleća razglednica na kojoj se projiciraju animacije zamišljenih likova, turističkih lokacija i situacija, a posjetitelji postaju dio virtualne stvarnosti.

„Magic Garden“ magični je vrt biljaka i svjetlosnih gljiva Nikole Miletića i Zorana Licula te Visualia Group. Posjetitelj sam kreira svoj vrt. Instalacija reagira na pokret ruke, putem senzora upravlja se i svjetlom i zvukom pa „čarobni vrt“ oživi uz bezbroj audiovizualnih kombinacija. Do sada je „Magic Garden“ bio izložen na festivalima Bella Skyway u Poljskoj, Lumina Festivalu u Portugalu te u Francuskoj ususret festivala Fête des Lumières u Lyonu, jednom od najstarijih i najznačajnijih festivala svjetla u svijetu.

„Nexus“ Igora Vasiljeva svjetlosna je instalacija inspirirana organskim formama koja kod promatrača razvija imaginaciju u pravcu različitih prirodnih fenomena. Autor je rođen 1973. godine u Puli i diplomirao je scenografiju na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu, a član je Visualia Group od 2014. Radi u čitavoj regiji i Europi. Dobitnik je godišnje nagrade odjela za scenografiju i kostim ULUPUDS-a za 2011. godinu.

Svjetlosna i interaktivna instalacija Visualia Group „Residence of Light & Music“ omogućava posjetiteljima da zasviraju na tri svjetlosne glazbene klupice, samostalno komponirajući i kombinirajući svjetlosne efekte i zvukove različitih instrumenata. Čitavu atmosferu posebno pojačavaju svjetlosni stupovi „LightingSculptures“, umjetnička instalacija Visualia Group.

Organizatori Visualia Festivala u Puli su udruga Sonitus, Turistička zajednica grada Pule i Arheološki muzej Istre te Udruga kineziologa grada Pule, a pokrovitelji su Grad Pula, Hrvatska turistička zajednica, Istarska županija i županijska Turistička zajednica. Sponzori festivala su Hrvatska poštanska banka i Arena Hospitality Group, a partneri su IDD production, Ara electronic, Medvid produkcija, VisuaLab, Pleter usluge, Škola za odgoj i obrazovanje, Godina kulture 2017. Austrija-Hrvatska te Mijena. Partneri pulske Xice su Grawe, Run Croatia, Arena, Duran Wheaton Kimble, Cedevita, Špar, Croatia Airlines, Dukat Fit i Suzuki.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa