POS u Umagu

Pedeset mladih obitelji dobilo ključeve novih stanova

0
Vili Bassanese i Lovro Kuščević uručuju ključeve
Vili Bassanese i Lovro Kuščević uručuju ključeve

Nakon useljenja u 39 stanova drugoizgrađene zgrade u travnju 2013. godine, u Umagu je već nakon 4 godine dovršena izgradnja treće zgrade u okviru Programa poticane stanogradnje. Tako je 12. svibnja smješteno 50 mladih obitelji u potpuno nove stanove. Ključeve su ispred same zgrade simbolično predali stanarima ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Goran Bradić te gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese.

Program poticane stanogradnje jedan je od najuspješnijih projekata u kojem do izražaja dolazi suradnja Ministarstva graditeljstva, APN-a i Grada Umaga. Radi se o jednom od najboljih projekata javno-javnog partnerstva u državi. Na toj osnovi uspješne sinergije države i grada na najvećem su dobitku naši sugrađani, koji time rješavaju svoje najvažnije životno pitanje. Obzirom na činjenicu kako je stambeno pitanje jedno od najvažnijih životnih problema, a u smjeru pomoći prije svega mladima, zamišljen je sustav POS-a koji i u ovom primjeru potvrđuje svoju višeslojnu vrijednost i opravdanost.

U trećem POS stambenom objektu 50 naših obitelji useljava u svoj novi dom. Izvođač radova je Nexe-gradnja. Uz izuzetne napore uložene u ovaj projekt te znatna financijska ulaganja Grada Umaga,  dosegnuta je vrlo povoljna cijena od 1.022 EUR po m2. Uvjeti kreditiranja izuzetno su povoljni, do 30 godina max. uz poček od jedne godine, učešće je 15% od cijene stana, dok je garancija za kredit stan koji se kupuje. Dakle,  radi se najboljim uvjetima na financijskom tržištu RH.

Zgrada je izgrađena na lokaciji Komunela Potok,  na zemljištu od 4.362m2 sa 2.702 m2 ukupnog stambenog prostora. Od ukupno izgrađenih 50 stanova, njih 26 je jednosobnih (44 m2), 9 jednoiposobnih (55 m2),  9 dvosobnih (60 m2) te 6 dvoiposobnih (73 m2). Sama zgrada izgrađena je na četiri etaže (prizemlje, dva kata i mansarda).

Osim što sa time možemo biti svi zadovoljni, najveće je zadovoljstvo naših sugrađana koji dobivaju 50 stanova po poticanim uvjetima. Za sve naše sugrađane koji nisu u ovom projektu, dajemo informaciju da će se Grad Umag zalagati za izgradnju sljedećih stanova za mlade, sve do trenutka zadovoljenja svih stambenih potreba naših sugrađanki i sugrađana, odnosno onih koji ispunjavaju osnovne uvjete. Projekt poticane stanogradnje je prije svega razvojan i socijalan društveni program čija je vrijednost višeznačajna jer ulijeva sigurnost u budući razvoj zajednice, u ovom slučaju zajednice našega Grada Umaga.

„Uvjeren sam kako je ovo posebno radostan dan za 50 obitelji koji će u ovim stanovima naći svoj dom. Moram naglasiti kako realizacija ovog projekta ne bi bila moguća bez dobre suradnje s Gradom Umagom i izvođačem Nexe gradnjom koji su odlično odradili svoj dio posla“, kazao je ministar Kuščević te dodao kako je poticana stanogradnja jedan od prioritetnih projekata koji se nastavljaju i u budućnosti kako bi što veći broj mladih obitelji uspjele riješiti svoje stambeno pitanje.

Riječ je o višestambenoj građevini s 50 stanova čija je investicijska vrijednost 21.050.000 kuna od čega je 4.000.000 kuna poticajnih sredstava Republike Hrvatske. Projekt za zgradu izradila je tvrtka Ortus Lux iz Zadra, nadzor je vršio Jurcon Projekt iz Zagreba, a izvođač radova bila je tvrtka  Nexe Gradnja iz Zagreba.

Ugovorena kupoprodajna cijena stanova iznosi 1.022,54 €/ m2. Inače, ovo je treća zgrada koja je u Umagu izgrađena po programu POS-a, 2005. godine izgrađena su 33 te 2013. godine 39 stanova. Ukupno je u Istarskoj županiji izgrađen 331 stan u 22 zgrade (Bale, Buje, Buzet, Funtana, Labin, Novigrad, Pula, Rovinj i Umag), dok je u izgradnji 12 stanova u Fažani.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa