povodom dana grada

U Umagu otkriven spomenik svim hrvatskim braniteljima

0

Povodom Dana Grada Umaga te 72. obljetnice oslobođena i pobjede nad fašizmom, delegacija Grada Umaga predvođena gradonačelnikom Vilijem Bassaneseom, njegovim zamjenicima, predstavnicima Hrvatske ratne mornarice, Udruge antifašističkih boraca, UHBDR-154. brigade, HVIDRA Umag, UHDDR Bujštine „Mijo Kereži“, UDVDR-ogranak Bujštine, Udruge Hrvatskih ratnih veterana-ogranak Umag, predstavnicima Zajednica Talijana te brojnim građanima, 6. svibnja je položila vijenac na središnjem križu gradskog groblja u Umagu.

„Današnjim simboličnim činom polaganja vijenaca odajemo počast svim znanim i neznanim umaškim antifašistima te im iskazujemo zahvalnost za sve ono što su za nas učinili. Iskazujemo svoju odanost prema temeljnim ljudskim pravima,  a to je prije svega pravo na život dostojan čovjeka“, naglasio je Bassanese povodom polaganja vijenaca.

No, proslava Dana posvećenom našem gradu bila je ujedno i svečana prilika za otkrivanjem spomen obilježja svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata. Točno u 10:30, u novom gradskom parku Humagum, gradonačelnik Vili Bassanese, predsjednik HVIDRA-e Darko Grgošević te predsjednik UHBDR-154. Mato Magdić svečano su javnosti predstavili novi spomenik posvećen svim hrvatskim braniteljima.

„S ponosom i osjećajem zahvalnosti okupili smo se ovdje, u našem novom gradskom parku, kako bi simbolično otkrili spomen obilježje koje stoji pred nama i koje posvećujemo svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima koji su nam svojim odricanjem omogućili da uživamo blagodati  slobode.

Sjećanja na slavne dane i oslobađanja lijepe naše domovine Hrvatske, bude u nama zajednički ponos. Domovina je naš dar, zajednica u kojoj naša raznolikost treba predstavljati naše bogatstvo. Domovinska zahvalnost pripada u prvom redu onima koji su svoje živote, pamet i rad stavili u službu Domovine. Zahvala našim braniteljima te sjećanje na one koji su, braneći našu Domovinu, žrtvovali svoje živote te čije se zasluge i vrijednosti trebaju prenašati s ponosom na mlađe generacije. To mora biti naš zadatak. Posebno moramo čuvati spomen, biti zahvalni i prisjetiti se svih onih koji su svoje živote ugradili u temelje naše domovine. Naša je zadaća da svojim malim pojedinačnim doprinosom čuvamo domovinu i sudjelujemo u stvaranju  uređene i  sigurne  budućnosti  naše domovine, a time i svih nas. Svim hrvatskim braniteljima posvećujemo ovo spomen obilježje, simbol vrijednosti koje ne smijemo zaboraviti, uzor koji će probiti sve vremenske granice i vječno ostati na spomen svim budućim naraštajima“, zaključio je Vili Bassanese te time svečano obilježio početak proslave Dan Grada Umaga.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa