Jakovčić: Protiv euroskepticizma moramo se boriti istinom

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Sudjelujući u raspravi na plenarnoj sjednici europarlamenta o ciljevima programa Europa za građane Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) rekao je 2. ožujka da se pokušajima razbijanja projekta ujedinjene Europe treba suprotstaviti istinom o povijesnim okolnostima koje su vodile stvaranju EU-a. Građanima se mora ponuditi i jasna vizija budućnosti europskog projekta, rekao je Jakovčić.

“Obilježavajući desetu godišnjicu programa Europa za građane prisjećam se prapočetaka tog projekta. Devedesetih godina prošlog stoljeća Vijeće Europe je pokrenulo slične projekte u kojima sam i sam sudjelovao. Programi, kao što je Ambasada lokalne demokracije, doprinijeli su tome da građani bolje razumiju europske integracije, europsku povijest i raznolikosti. Tome u prilog svjedoče i iskustva male istarske općine Brtonigla, u kojoj se njeguje dvojezičnost i multikulturalnost”, kaže Jakovčić.

Zauzeo se za provedbu programa Europa za građane i u zemljama kandidatkinjama za članstvo. Jakovčić je podržao i inicijative za bratimljenje gradova i regija koje omogućavaju razmjenu iskustava i jačaju europsko zajedništvo. Cilj programa Europa za građane treba biti promocija istine o europskoj povijesti te prezentiranje građanima vizije budućnosti europskog projekta, a ne, kako se navodi u Izvješću, da je cilj tog projekta borba protiv euroskepticizma i populizma, upozorio je Jakovčić.

„Trebamo se boriti za istinu o povijesnim okolnostima koje su vodile stvaranju Europske unije, jer se i s govornice u Europskom parlamentu te okolnosti pokušavaju revidirati i izvrgavati. Želimo li rasturiti Europsku uniju, za što se neki otvoreno zalažu, to je moguće učiniti. No, za koje desetljeće će netko ponovno sastavljati neku novu Uniju. Zato moramo govoriti i braniti istinu o Europi”, zaključio je Jakovčić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa