Austrijski veleposlanik Andreas Wiendehoff posjetio Pulu

0
Valter Flego, Andreas Wiendehoff i Boris Miletić
Valter Flego, Andreas Wiendehoff i Boris Miletić

U Komunalnoj palači u Puli 25. siječnja održan je svečani prijem veleposlanika Austrije Andreasa Wiendehoffa. Visokog je uzvanika ugostio gradonačelnik Pule Boris Miletić koji je istaknuo mnoge međusobno gospodarske, a posebno turističke povezanosti između austrijskih regija i Istre. „Istra je tolerantna i multikulturalna regija u koju se danas ljudi doseljavaju i koja se s razlogom može smatrati ugodnim mjestom za život, a u posljednje je vrijeme sve primamljivija i austrijskim ulagačima i poduzetnicima.“ – kazao je Miletić ovom prilikom pojasnivši veleposlaniku i veliki doprinos Austro-ugarske monarhije koja je Puli utaknula novi život nakon višestoljetne srednjovjekovne stagnacije.

Austrijski veleposlanik Andreas Windehoff zahvalio se svojim domaćinima na ugodnom prijemu te je naglasio kako je u posjeti s namjerom da pruži potporu Puli i Istri i u budućnosti. „Posebno me veseli policijska razmjena i boravak austrijskih policajaca u istarskim turističkim sredinama tijekom ljetne sezone koja u mnogoj mjeri omogućava ugodnije ljetovanje.“ – kazao je Windehoff.

Istarski župan Valter Flego potvrdio je kako je posljednjih godina vidljiv značajan rast dolazaka austrijskih turista. „Osim toga, Istarska županija je danas najrazvijenije hrvatska regija nakon Grada Zagreb te smo stopu nezaposlenosti uspjeli smanjiti na 6,5%  što je značajno manje od prosjeka Republike Hrvatske za 2016. Godinu.“ – istaknuo je Flego.

Nakon prijema, austrijsko je izaslanstvo posjetilo i Mornaričko groblje kojim ih je proveo direktor pogrebnog poduzeća Monte Giro Darko Buršić. Veleposlanika je posebno impresionirao dio groblje u kojem su pokopani vojnici mnogih vojski raznih religija jedan do drugoga. Direktor pogrebnog poduzeća Monte Giro Darko Buršić na kraju je razgledavanja austrijskom veleposlaniku uputio sljedeće riječi:

"Mornaričko spomen groblje je park uspomena, svojevrsni pulski Titanik na kojemu kroz otrgnute memorije plove admirali, kanonijeri, inženjeri, monarhisti, vitezovi okićeni odličjem, žene i djeca. Zapovjednik tog broda je slavni Janko Vuković Podkapelski koji je iz izronio iz dubine Pulske luke poručivši svima: Oproštaj je naš gubitak, a ponovno viđenje naša nada."

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa