Disciplina kičme u Hotelu Pula neukusu rekla ne

0
Dva sata svirke u Hotelu Pula: Dobra doza zabave za fanove Discipline kičme
Dva sata svirke u Hotelu Pula: Dobra doza zabave za fanove Discipline kičme

U Washingtonu je 20. siječnja prisegnuo 45. predsjednik SAD-a Donald John Trump a u Hotelu Pula te je večeri po srednjoeuropskom vremenu svirala Disciplina kičme ili - u novoj verziji - Čudesna Disciplin A Kitschme. Dušan Kojić i njegova usna harmonika-bubanj-vokal trojka stigli su na pozornicu oko 22.45 sati. Otprilike u to vrijeme Trumpova se povorka spremala za jedan od inauguracijskih balova gdje će zaplesati uz Sinatrin "My Way".

Događaji za pamćenje

Bila su to dva događaja za pamćenje: Amerika je dobila predsjednika milijunaša obuzetog propalim tvornicama "poput nadgrobnih spomenika", siromašnim majkama s djecom u urbanim centrima, nezaposlenima i bandama, a u Hotelu Pula, posebno otvorenim za tu priliku, svirao je jedan od najvećih jugoslavenskih postpunk bendova.

Kojić je u Puli bio prije nekih pet godina, a ovoga je puta promovirao album "Opet" čiji je glavni lajtmotiv refren "Zaboravili rokenrol i otišili u šoping mol". Osim te stvari, na koncertu u organizaciji Incognito agencije, Koja je izveo i ranije hitove - Betmen, Mandrak fantom, Neukusu treba reći ne, Nemoj da bacaš betonske table sa vrha svoje zgrade i druge. Na gitarskom pojasu imao je zvijezdu petokraku okrenutu naopako, isti detalj koji je imao i lani u travnju na koncertu u riječkom Pogonu kulture, odnosno bivšem Stereu i Jupiteru.

Atmosfera na pulskom koncertu bila je kudikamo bolja. Za razliku od Pogona kulture koji ima povijest promjena imena i koncepcija, Hotel Pula je kultno mjesto istarske alternativne/dark/indie scene, kamo se početkom devedesetih odlazilo s velikim fanatizmom i koje je kopnilo otprilike paralelno s ostacima srednje klase.

Blast from the past

Nakon toga nekoliko je puta otvarano radi izoliranih događaja, među ostalim i jazz priredbi, ali uspjelo je zadržati izvorni patos. Takva je nekako u petak bila i ekipa u Hotelu Pula, a blast from the past ugođaju doprinio je i DJ Teddy Lee.

Zapravo, ono što se u petak odigralo u Hotelu Pula pokazuje da kad se spoje pravi bend i mjesto, dođu i pravi ljudi. A onda i bend, u ovom slučaju Disciplina, svira dva sata, pa još i nekoliko puta izađe na binu nakon navodno zadnje stvari, jer publici nije dosta. Lee Ranaldu ex. Sonic Youth to lanjskog lipnja nije uspjelo u Pogonu kulture, a nije da se nije trudio. (Tekst i foto: Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa