Amandmani Kluba IDS-PGS-RI za višu kvalitetu života građana

0
Boris Miletić
Boris Miletić

„Predviđena proračunska sredstva za Istru, Liburniju, Rijeku i Kvarner apsolutno su nedostatna“, kazao je predsjednik IDS-a Boris Miletić 14.prosinca na konferenciji za medije u Puli na kojoj se osvrnuo na Prijedlog proračuna RH za 2017. godinu te amandmane koje je Klub zastupnika IDS-PGS-RI uputio u saborsku proceduru. Konferenciji je prisustvovao i saborski zastupnik IDS-a Giovanni Sponza.

„Smatram da je Vladin Prijedlog proračuna za iduću godinu nerealan i neutemeljeno optimističan. Naime, cijeli proračun se temelji na projekciji gospodarskog rasta od 3,2 posto, a da se pritom uzimaju se u obzir negativni učinci povećanja PDV-a u ugostiteljstvu i gubitci koje će to povećanje zasigurno prouzročiti“, kazao je Miletić.

U nastavku je Miletić istaknuo kako ne vidi „ni najmanju naznaku da vladajuće stranke imaju namjeru početi provoditi decentralizaciju koja je Hrvatskoj prijeko potrebna, a ne zaboravimo da su je u predizborno vrijeme svi redom, pa tako i HDZ i MOST, obećavali“.

Što se Istre konkretno tiče, predsjednik je naveo da je „po pitanju državne pomoći lokalnoj samoupravi, Istra u prijedlogu proračuna za 2017. godinu izuzetno loše prošla“.

„Financijski izdaci proračuna namijenjeni lokalnoj samoupravi općenito su nedostatni, a za razliku od nekih drugih gradova i općina kojima su namijenjeni višemilijunski iznosi, Istra je ponovno nepravedno zakinuta. Tako su se Gradu Buzetu i općinama Cerovlje, Gračišće, Lanišće, Lupoglav i Oprtalj drastično smanjile dotacije iz državnog proračuna, i to bez jasnih kriterija i bez ikakvog obrazloženja. I tu je sva nelogičnost centralističkog upravljanja državom“, istaknuo je Miletić.

„Da nam država ne uzima toliko količinu novaca koju kasnije raspodjeljuje po potpuno nejasnim kriterijima i usto zakida naše općine i gradove, Istra bi se bez problema mogla pobrinuti sama za sebe. Mogli bismo sami realizirati i najzahtjevnije projekte i ne bismo trebali ovisiti o dobroj volji pojedinih ministara ili pak  putem amandmana tražiti dodatna sredstva za određene projekte. Sudjelujemo u punjenju državnog proračuna u značajnim postocima, a minimalno što država treba učiniti zauzvrat je da vrati dio tih sredstava onima koji su ih zaradili, našim građanima“, naglasio je predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Boris Miletić i Giovanni Sponza

Predsjednik IDS-a istaknuo je kako će IDS i dalje biti „najglasniji“ u obrani interesa Istre i  njezinih građana te se osvrnuo na podnesene amandmane kazavši da su prije svega realni i provedivi.

„Odgovorni smo i realno smo uzeli u obzir ekonomsku situaciju i realne mogućnosti Hrvatske. Upravo zbog toga smatramo da bi neprihvaćanje tih utemeljenih amandmana bio jasan indikator odnosa prema Istri, naglasio je Miletić.

Ukupna vrijednost 17 podnesenih amandmana Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a I Liste za Rijeku je 197.350.000 kuna, što je samo 20 posto onoga što će Istra u 2017. uplatiti u državnu blagajnu više nego joj se vrati.

Najznačajniji amandmani, kazao je Miletić, odnose se na ulaganja u obrazovanje i sport, konkretno u Sveučilište u Puli, dogradnju Srednje medicinske škole u Puli i rekonstrukciju sportske dvorane u Labinu.

„U području zdravstva želimo osigurati sredstva za Specijalnu bolnicu za ortopediju i fizijatriju u Rovinju. Također, nastavljamo brinuti o našim starijima i zato inzistiramo na rekonstrukciji Domova za starije i nemoćne osobe u Rovinju, Raši, Novigradu i Puli, a podnesenim amandmanima zatražili smo i rekonstrukciju i uređenje cesta na otocima, prvenstveno državne ceste grad Krk – Krčki most, budući da se radi o prometnici na kojoj se promet iz godine u godinu konstantno povećava. Prema podacima Hrvatskih cesta radi se o najfrekventnijoj državnoj cesti u zemlji! Amandmani Kluba IDS-PGS-RI su realni i provedivi te će zasigurno podignuti kvalitetu života naših građana na jedan viši nivo, a to je minimum onoga što zaslužuju, zaključio je predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa