odgovor ids-u

Grad Umag ne zatvara svoje vrtiće, već gradi nove

0

„Poštovane sugrađanke, poštovani sugrađani, slijedom obveze Grada Umaga da ispravo informira javnost o činjenicama o poslovima u svojoj ingerenciji,  želimo vas precizno izvijestiti te demantirati neosnovane i neistinite navode iznesene  u članku „IDS protiv zatvaranja vrtića u Moeli“.

Predškolski odgoj i skrb o vrtićima je u cijelosti u ingerenciji Grada Umaga. Na području Grada Umaga u prosjeku  godišnje imamo oko 550 djece u dobi od 1 do 7 godina koji mogu pohađati vrtić“, stoji u reagiranju iz Grada Umaga.

„Godine 2009., prilikom preuzimanja upravljanja gradom od IDS-ove vlasti, samo 308 mališana uspjelo se upisati u vrtić, dok za ostalu djecu jednostavno nije bilo mjesta. Za vrijeme 16-godišnjeg obnašanja vlasti, IDS nije izgradio ni jedno novo mjesto u vrtiću, budući da je posljednji novoizgrađeni vrtić izgrađen daleke 1976. godine. Godine 2009., od 308 upisanih,  većina djece nije imala prostorne uvjete ni pedagoške standarde zbog prenatrpanosti i manjka stručnog kadra.

Nakon razmatranja cjelokupne problematike i utvrđivanja važnosti potreba naših građana, pokrenuli smo projekt „Umag Grad djece 2010.-2020.“ s ciljem da se u potpunosti i cjelovito u skladu sa pedagoškim i prostornim standardima IZGRADE ILI REKONSTRUIRAJU SVI POTREBNI VRTIĆI I OSNOVNE ŠKOLE NA PODRUČJU GRADA UMAGA. Od 2010. godine, rekonstruirali smo 3 vrtića te izgradili 3 potpuno nova, čime smo osigurali novih 250 do 300 mjesta u vrtićima. Na području Grada Umaga danas nema liste čekanja za vrtić i sva djeca, njih 565, imaju osigurano  mjesto u vrtiću. Zaposleno je preko 30 novih odgajateljica te smo jedini grad u Istri s nad standardnim stručnim  timom (pedagog, logoped, defektolog, psiholog, medicinska sestra, sportski trener te odgajateljica glazbenog odgoja). Za boravak svakog djeteta izdvaja se 2500 Kn, čime prednjačimo u kvaliteti. 

Po svim navedenim pokazateljima vodeći smo grad u predškolskom obrazovanju na području Istre i jedan od rijetkih u Hrvatskoj sa prosjekom od 8 djece po jednoj odgajateljici, i time se ponosimo.

Neovisno o već postignutim rezultatima, u tijeku je izgradnja 4. novog centralnog vrtića kojeg će pohađati dvjestotinjak djece. Radi se o najmodernijem vrtiću u Hrvatskoj i najvećoj predškolskoj investiciji u Istri. Ukupna investicija prelazi 30 milijuna kuna i rijetko koji grad u Hrvatskoj se može upustiti u tako zahtjevni projekt. Grad Umag se zadužio u visini od 10 milijuna kuna, čime se pokriva samo dio troškova izgradnje, dok će drugi dio troškova biti osiguran i kroz prodaju 4 parcele namijenjene izgradnji obiteljskih kuća koje se nalaze u blizini vrtića u Moeli.

Dakle,  odlučno demantiramo da se na bilo koji način prodaje ili zatvara vrtić u Moeli.

Grad Umag ni u jednom trenutku ne razmišlja o prodaji ili zatvaranju vrtića, već, upravo suprotno, gradi nove vrtiće i time potvrđuje poziciju vodećeg grada u kvaliteti smještajnih, prostornih te pedagoških uvjeta i standarda u predškolskom odgoju naše djece.

Do 2020. godine  u potpunosti će se rekonstruirati postojeći centralni vrtić te ćemo na taj način u cijelosti riješiti problematiku kvalitete smještaja i odgoja predškolske djece na ponos i dobrobit naših sugrađana“, stoji u priopćenju kojeg potpisuje Diego Banković, pročelnik Ureda gradonačelnika Umaga. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa