Istarski med ujedinjuje cijeli poluotok i otoke

0
Darko Martinović
Darko Martinović

Cijeli istarski poluotok zajedno s otocima Cresom i Lošinjom postat će jedna proizvodna zona istarskog meda, najavljuje Darko Martinović, predstavnik Istarskog pčelarskog saveza u Hrvatskom pčelarskom savezu.

Istarski pčelari očekuju da će do kraja godine biti dovršeno brendiranje istarskog meda u Hrvatskoj i da će nedugo zatim isti proces biti pokrenut u Sloveniji, a potom će se pokušati proširiti i na Muggiu, talijanski dio Istre. 

Martinović je odigrao ključnu ulogu u animiranju pčelara Cresa, Lošinja i Opatije, što je pokrenulo proces formiranja proizvodne zone.

„Moja stara ideja bila je da se u proizvodnju kaduljinog meda uključe Cres i Lošinj jer imaju sličnu klimu i sastav tla te da se taj med brendira. Razgovarali smo o tome s Milanom Antolovićem, pročelnikom Upravnog odjel za poljoprivredu Istarske županije, koji je smatrao da treba zaštiti sve asortimente istarskog meda, a da su pčelari izvan županije dobrodošli. Osim Cresa i Lošinja odluku o ulasku u proizvodnu zonu donijeli su i pčelari Opatije.  Zbog otoka i Liburnije na popis za brendiranje uvrstili smo i med od lipe i vrijeska, uz kadulju, bagrem, kesten, livadni med i bjelogorični medunac“, objasnio nam je Martinović.

Slovenski pčelarski savez već se pozitivno izjasnio o pristupanju  pčelara iz njihovog dijela Istre. U Hrvatskoj je trenutačno u tijeku melisopalinološka ili peludna analiza svakog od sedam  kandidiranih vrsta meda, odnosno utvrđivanje specifičnosti tih vrsta meda proizvedenih u Istri. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa